Gir opp uteserveringen - klandrer kommunen

Gert Elisson fortviler.

Terje Aspdahl

Publisert 7. november 2013 10:46

GUARDAMAR

Elisson har drevet caféen og butikken Casa Tre Toppar i Guardamar i mer enn ti år. Nå fortviler han over kommunen som har pålagt han å bygge handikaptoalett for å fortsatt kunne beholde uteserveringen.

For to år siden flyttet Elisson butikken til et nytt lokale i gaten ovenfor der han holder til idag.

– Den gangen følte jeg vi måtte flytte siden kommunen brukte et halvt år på å grave i gaten utenfor butikken. Da mistet vi uteserveringen hele perioden. Jeg trodde og håpet problemene ble borte når vi flyttet, men nå må vi bygge handikaptoaletter for å kunne drive uteservering. Vi sendte kommunen et brev allerede i mai, og vi purret på å få svar i august. Men vi venter fortsatt på svar. I mellomtiden har jeg, etter råd fra min regnskapsfører, valgt å stenge uteserveringen – selv om vi har betalt for uteplassen ut 2013. Jeg er redd vi får bøter om vi holder den åpen, sier Gert Elisson til Vikingposten.

Trenger du hjelp? Ta en titt i vår bransjeguide her

I 2004 kom det en ny lov som pålegger alle serveringsteder å disponere handikapvennlige toaletter.
– Jeg har vanskelig for å tro at alle som startet opp etter 2004 har toaletter som tilfredstiller kommunens krav. Samtidig slipper de som startet opp før 2004. Bevegelshemmede møter vel de samme problemene om de kommer til et serveringssted som startet opp før 2004, undrer Elisson.

Casa Tre Toppar har med årene fått mange faste kunder.
– Vi har skapt et sosialt treffpunkt her i byen, og mange av våre kunder er skuffet over å ikke kunne sette seg ned med kaffen sin lenger. For min del mister jeg mye motivasjon når vi opplever at kommunen stikker kjepper i hjulene. Vi trives jo så godt her og jeg vil nødig legge ned driften. Men det kan virke som om det er det kommunen helst vil. I disse tider trodde jeg de trengte så mye næringsvirksomhet som mulig. Nei, dette synes både våre gjester og jeg er trist, sier Elisson.

– Det er selvfølgelig sånn at vi hjelper handikappede som kommer innom her. Det har vi alltid gjort, legger han til.

Les også: Åpnet ny norsk frisør- og beautysalong i Albir

I Guardamar kommune stiller man seg uforstående til kritikken fra Gert Elisson. Kommunen hevder Casa Tre Toppar mangler åpningslisens «licencia de apertura» etter de flyttet virksomheten for to år siden.

Vikingposten får ikke oppgi navn på ansatte ved kommunen, men de opplyser på telefon dette er ikke kommunens skyld.
– Elisson må komme til kommunen så skal vi forklare hvilke lisenser han mangler. Vi vet ikke om det skyldes språkproblemer eller vilje til å forstå. Så lenge de mangler «Licencia de apertura» står de ansvarlig om noen av deres kunder for eksempel faller og slår seg, får vi opplyst.

– Vi er absolutt ikke ute etter virksomheten til Casa Tre Toppar, men loven er lik for alle. Alle må ha sine lisenser. Vi stiller oss uforstående til at Casa Tre Toppar har betalt avgift for uteservering ut 2013 når de ikke har åpningslisens.