Fysioterapien i Spania får en knekk

Refusjonsordningen i Norge faller bort.

Spaniaavisen

Publisert 24. februar 2010 19:50

COSTA BLANCA

Solgården, Reuma Sol og andre godkjente behandlingssteder for fysioterapi i utlandet får problemer. De gode refusjonsordningene for fysikalsk behandling faller nærmest bort.

– Vi er veldig bekymret. Mange av våre medlemmer har ikke råd til å forskuttere behandlingsutgiftene sine. De er kronisk syke mennesker som trenger livslang behandling og rehabilitering for å motvirke nye skader som de vil kunne slite med for resten av livet, sier forbundsleder Svein Dåvøy i Norsk Revmatikerforbund, eieren av Reuma Sol.

Les også: Skuffet over Aps tomme løfter

Også direktør Inger Kraver på Reuma Sol deler sin eiers bekymringer. Hun er helt enig med det Dåvøy sier.

– Vi på Reuma Sol er absolutt bekymret for hva dette betyr for kundene våre når staten slutter å forskuttere fysioterapibehandlingen. Ikke alle har råd til å betale behandlingen selv, etter de har betalt reise og opphold til oss. Vi har ikke oversikt i privatøkonomien til våre gjester, men mange av dem er pensjonister og uføretrygdede. Vi dimensjonerer bemanningen på fysioterapiavdelingen etter forespørselen, sier Inger Kraver.

Les også: Ble pasient på "eget" sykehjem

– For mange av våre gjester med kroniske sykdommer, som for eksempel leddgikt, slitasjegikt, hjerneslag, MS, Parkinson og andre sykdommer, vil det bli en utfordring at de må betale hele behandling selv, for deretter å måtte søke om å få tilbakebetalt utgiftene når de kommer hjem til Norge.

Mange eldre vil ha vanskelig for å fylle ut nødvendig søknadsskjema og de som har marginal økonomi vil få vansker med å betale behandlingene på stedet. Vi er redd utlegget og søknadsprosedyren vil gjøre at folk ikke orker, eller har råd til å få etterlengtet behandling i varmere strøk, sier direktør Pablo Sbertoli på Solgården til Vikingposten.