Frykter rasering av frisør- og skjønnhetssalonger

Alliansen av frisører i Spania tror 58 prosent av frisør- og skjønnhetssalonger vil være stengt innen seks måneder. Maria Rasmussen er en av de som teller på knappene.

Publisert 18. oktober 2020 15:41

ALBIR

Etter at frisørsalongene fikk åpne igjen etter lockdown ber nå Alliansen av frisører i Spania (Alianza de Empresarios de Peluquería de España) regjeringen om å senke I.V.A. (moms) fra dagens 21 prosent til 10 prosent. Næringen er  den eneste sektoren som ikke har fått tilbake redusert skatt etter økningen tilbake i 2012. 

Hvis ikke spår Alliansen en rasering av tilbudet. 57,92 prosent av frisør- og skjønnhetssalonger vil være stengt i løpet av de neste seks månedene, noe som vil føre til tap av mer enn 62.000 arbeidsplasser, tror foreningen.
Eierne av frisør- og skjønnhetssalongen «Divinity Hair & beauty» i Albir teller på knappene om de skal åpne igjen i januar eller selge salongen.

– Vi hadde ikke regnet med at pandemien ville vare så lenge som den nå har gjort når vi stengte salongen tilbake i mars. Nå er vi usikre på om når eller om vi skal åpne igjen. Vi vurderer å forsøke å selge den, sier Maria Rasmussen til Vikingposten. Hun driver skjønnhetssalongen, mens mannen hennes Ramon Bejar Segovia er frisør og drifter frisørsalongen.

Sett denne? Etterlyst nordmann pågrepet i Alfaz

«Divinity Hair & beauty» har i all hovedsak nordmenn som kunder. En kundegruppe som foreløpig ikke har kommet tilbake til Costa Blanca. 

– Før pandemien hadde vi fire stillinger her og noen dager arbeid til fem personer. Vi mistet 95 prosent av kundene våre og hele driftsgrunnlaget vårt omtrent over natten, fortsetter hun. Alle tiltakene den spanske regjeringen har kommet med har for det første kommet for sent, og for det andre hjelper det lite. Alle skatter og sosiale utgifter forfaller og må uansett betales som vanlig. Samtidig er det slik at når man åpner forplikter man seg til at de ansatte må få beholde jobben i minst seks måneder. Det er umulig når det ikke finnes kunder, sier Maria Rasmussen.

Om ikke skatten (I.V.A.) senkes for de 48.000 frisør- og skjønnhetssalongene som for øyeblikket er i drift, vil 27.300 av disse ikke kunne overleve mer enn seks måneder. Det representerer 57,92 prosent av bedriftene, ifølge frisør-alliansen.

Alliansen viser til at omsetningen har falt i gjennomsnitt med 38,9 prosent de første ni månedene, sammenlignet med samme periode i fjor.  Prognosene for det siste kvartalet fortsetter i samme retning, og man antyder en nedgang på 40 prosent.