Fortviler etter seks innbrudd på en måned

Kari Czysz og Astrid Bartnes er forferdet over vandalismen som foregår i Parque De Los Eucaliptos, og som går hardt utover boden til Albir Boccia Club.

Spaniaavisen

Publisert 25. april 2019 08:49

ALBIR

Vikingposten møter damene på kafeen i den store parken som er stengt på grunn av uværet. Det har vært mye vind og flere greiner har falt ned fra trærne. 

Czysz og Bartnes kan fortelle at de har vært medlemmer av klubben i flere år, og at den har holdt til i Parque De Los Eucaliptos siden 2016. De fikk satt opp en liten bod hvor de har alt klubben trenger for å spille boccia to ganger i uken, i tillegg til en del stoler og andre ting som verktøy.

– Det har gått stort sett bra i alle år, boden har fått stått i ro, men i de siste ukene har det vært mange innbrudd og vandalisme, opplyser Czysz. Jeg pleier å være den første som kommer hit på morgenen, og det er så trist å se på alle ødeleggelsene. Jeg ringer politiet hver gang, og de kommer men ingenting blir gjort for å stoppe problemet. 

Dagen før intervjuet gikk hun til parken bare for å se om alt var som det skulle, siden det har vært så mye innbrudd i boden til klubben i det siste.

– Det var helt tragisk for over 100 kuler var strødd rundt omkring, og som vi måtte plukke opp og legge i bøtter. De veier nokså mye disse kulene, så det var en tung jobb. Døren til boden var brutt opp og noen av stolene var ødelagt. Tidligere ble også en sag vi hadde inne i boden stjålet, og den brukte de til å sage av den ene foten på et bord vi har inne i boden. Men det er vandalisme i resten av parken også. Både benker og piknikbord har blitt fullstendig ødelagt ved flere anledninger.

Det som hun synes er mest trist med alle ødeleggelsene på boden og utstyr, er at klubben må bruke penger de ellers gir bort til veldedighet for å reparere skadene.

– Vi støtter blant annet det spanske fotballaget som hvert år reiser til Norway Cup, og vi handler også inn ting til Caritas for de tar aldri mot penger. Siden vi startet har vi gitt bort over 20.000 euro. Ofte oppfordrer vi de 220 medlemmene våre til å gi bort ting de ikke trenger slik at andre som har mindre kan ta nytte av det. Astrid ga nettopp bort to nesten nye sykler som ikke ble brukt, og før påske lagde vi 54 poser med påskegodt til barn i området. 

Klubben har tatt kontakt med kommunen for å se om de kan gjøre noe med saken, som for eksempel å stenge parken om natten, slik det var før.

– Vi har fått beskjed at de foretrekker å holde den åpen fordi det er mange uteliggere og rusmisbrukere som sover her på natten. På denne måten har de kontroll på dem og vet hvor de er. Det er jo ikke de som står bak vandalismen, men andre som kommer inn hit for å more seg ved å ødelegge ting. 

En representant fra kommunen skulle ta kontakt med Czysz forrige uke, men bergenseren har ennå ikke hørt noe. 

– Nå har mange av medlemmene reist tilbake til Norge for våren og sommeren, og selv reiser jeg i morgen. Det vi foreslår er at kommunen setter opp en ny bod laget av sement før vi kommer tilbake til høsten, og jeg har en ståldør jeg har fått som vi kan bruke. Da vil tingene kunne stå trygt og vi kan fortsette å spille i fred. 

Intervjuet er over og damene spør om Vikingposten vil være med å se på boden før vi tar farvel. Siden parken er stengt må vi gå helt i rundt for å komme til det hjørnet klubbens bod står. 

– Den er lukket nå, men jeg tenker det beste er å tømme den før jeg drar til Norge, for jeg er helt sikker på at det vil bli nye innbrudd, sier Czysz. Da slipper jeg å tenke mer på den saken før jeg kommer tilbake til høsten. 

Idet vi nærmer oss boden, legger plutselig Czysz hendene på hodet i fortvilelse.

– Å nei, nå har de brutt opp døra igjen! Dett er så leit, nå vi må ringe politiet på nytt. 
  Noe Bartnes gjør, og politiet lover å komme så fort de kan. 

– Men de kommer ikke til å gjøre noe, rister Bartnes på hodet. Dette er så ille, se på piknikbordet og benkene, de er helt ødelagte. Noe må gjøres. Dette kan ikke fortsette slik.