Fortsetter angrepet på helseturister i Spania

Mener reisebyråer legger "helsetjenester" på listen over spanske attraksjoner.

Spaniaavisen

Publisert 2. oktober 2009 07:12

MADRID

Den sosialistiske ekspresidenten i Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, følger nå opp sine kommentarer i et radiointervju nylig. Han har nå skrevet en artikkel i El País, der han går løs på de tusener han mener kommer til Spania for å utnytte helsevesenet her.

Les også: Dette blir dyrere i Spania

Artikkelen starter slik: ”De kommer, soler seg, og mens de er her benytter de sjansen til å stikke innom helseteatret”.

Han sier at helseturisme er vanligere enn noen gang, og at tusenvis av europeere drar fordel av godheten i det spanske helsevesenet som her er gratis. I hjemlandet må de betale for utskiftingen av sine hofter og knær. I følge ham er hjerteoperasjoner mest attraktivt.

Les også: Merker belastningen med 10 millioner helseturister

Ibarra påstår at dette har antatt slike dimensjoner at noen reisebyråer har lagt til helsetjenester på listen av attraksjoner. De opplyser at å registrere seg i bostedskommunen og få padron er nok til å bli satt opp på venteliste for operasjon.

Han bruker Málaga som eksempel når han sier at 400.000 EU-borgere bor i provinsen og får helsetjenester, mens bare fem prosent av dem har bostedsbevis. Spania kan bare kreve 2000 euro per pasient per år på de som er registrert. De som mottar hjelp fra helsevesenet uten å være registrert, koster Spania 686 euro per år.