Folkefest når 17.mai-arrangementene flyttes tilbake til Alfaz del Pi sentrum

Første gang 17. mai ble feiret på Costa Blanca nord var i 1971 i Alfaz del Pi. I forbindelse med 200 års-jubileet er feiringen tilbake til det opprinnelige, i Alfaz sentrum.

Spaniaavisen

Publisert 1. mai 2014 10:46

ALFAZ DEL PI

Den Norske Klubben Costa Blanca er sentrale i arrangementet for 17. mai-feiringen i Alfaz del Pi, sammen med Den norske skole Costa Blanca, Den norske skolen Albir, Den norske Sjømannskirken og Alfaz del Pi kommune. 

For 43 år siden var det foreldre og barn av Den Norske Klubben Costa Blanca, som gikk i tog rundt bassenget på El Vikingo, klubbens første tilholdssted. 43 år senere blir det i år en 200 års-markering og en storslagen fest for store og små i sentrum av Alfaz.

Les også: Slik blir 17. mai-feiringen på Solgården

– Vi er tilbake til det gamle med tanke på tid og sted. Vi starter dagen med 17. mai-frokost i klubbens kafé og flaggheising. Både barnetoget og borgertoget går fra Hotel Moli til Casa Cultura. Etter taler og underholdning leder korpset an til Fredsparken og klubbhuset. I Fredsparken holder Sjømannskirken friluftsgudstjeneste, og gaten frem til klubbhuset stenges. Kommunen setter opp stoler og bord og hoppeslott til barna i parken. Vi holder åpent hus med servering av lapskaus, bløtkake og det som hører til av drikkevarer, samt gratis is, brus og pølser til barna. Skolene holder sine arrangement for barna i Fredsparken og ved klubbhuset med leker og aktiviteter, sier leder av Den Norske Klubben Costa Blanca, Bjørg Svedbergh.

Taler for dagen holdes av ordfører Vicente Argues og hilsninger blir lest av konsul Jan Arild Nilsen. Årets festtaler er Torgrim Holte. 

– Vi har valgt en utradisjonell hovedtaler, en kulturpersom fra Volda med et uvanlig yrke. Han er entertainer og illusjonist og kjent blant annet fra norsk TV, og fra forsvarets internasjonale arrangementer. Det blir en annerledes og spennende 17. mai-tale, sier Bjørg Svedberg.

Les også: Innfører nye og strengere støyregler i Alfaz

Svedbergh og nestleder Bjørn Væthe sier til Vikingposten at de aller fleste nordmenn på Costa Blanca nord bor enten i eller i nærheten av Alfaz del Pi og at det er en stor glede å kunne invitere til folkefest i Alfaz sentrum i samarbeid med den norske barnehagen, de norske skolene, Sjømannskirken og Alfaz del Pi kommune og å benytte klubbens nye lokaler til årets 17. mai feiring. 

Derfor har skolene og klubben laget en egen 17. mai-avis på norsk og spansk, slik at spanjolene får et innblikk i hva den årvisse feiringen egentlig handler om. Den kommer i et opplag på 3000 eksemplarer og vil bli distribuert i Alfaz, Albir og Altea uken før feiringen.

– Alfaz del Pi kommune har alltid stilt opp for at 17. mai skal bli en festdag for byens innbyggere og kommunen ønsker at vi bidrar til en folkefest. 17. mai faller i år på en lørdag som gjør det enklere for spanjoler å ta del i feiringen av vår nasjonaldag og 200 års-jubileum. Vi oppfordrer folk til å gå i 17. mai toget og inviterer alle til vår familiefestdag her i Alfaz. Dette vil bli en tradisjon i årene som kommer, sier klubbens ledere.

Til festmiddagen på kvelden i klubbhuset kan alle melde seg på. Det vil bli servert en typisk norsk 17. mai-meny inkludert drikke, kaker og kaffe og underholdning med The Voice.

17. mai programmet i Alfaz del Pi
08.00: Flaggheising/frokost ved Klubben og Den norske skolen Costa Blanca.
11.00: Barne- og borgertog starter fra Hotell Moli, Calvari 12, til Casa de Cultura.
11.30: Taler og underholdning foran Casa de Cultura. Tale v/ordfører Vicente Argues. Hilsninger v/konsul Jan Arild Nilsen. Festtaler: Illusjonist og entertainer Torgrim Holte
12.30: Korpset leder toget videre til ”Fredsparken” 
13.00: Leker og moro i ”Fredsparken” og i gaten ved klubbhuset, samt en friluftmarkering av Sjømannskirken. Musikk ved Jan-Erik ”Julenissen” Knudsen, gratis is brus og pølser til alle barna.
20.00: Festmiddag arrangert av Den Norske Klubben Costa Blanca.