Føler bransjen får skyld for smitteøkningen

Ny nedstenging rammer igjen restaurantbransjen hardt. Fra å kunne holde åpent til klokken 17, må de nå stenge lokalene frem til 31. januar.

Terje Aspdahl

Publisert 23. januar 2021 15:32

TORREVIEJA

Kokk Patrik Blomkvist har drevet restauranten «Svensken på hjørnet» i calle Dr Waksman i Torrevieja siden 1999. Han har holdt restauranten gående under hele pandemien.

– Det nærmeste jeg kan sammenligne med er under finanskrisen for over ti år siden. Men det er selvsagt mye verre nå, det er så vidt vi holder hodet over vannet. Det går på det berømte håret, sier Patrik Blomkvist til Vikingposten. 

At restaurantene nå igjen må stenge dørene for gjestene er et nytt hardt slag for bransjen.

– Dette er et stort tilbakeslag. Jeg føler det er vår bransje som får skylden for smitteøkningen, noe jeg er en totalt uenig i. Vi følger alle restriksjoner og det er ikke i restaurantenes lokaler smittespredningen er størst. Dette tiltaket kan være det siste harde slaget for mange restauranter. Det er en grense for hvor lenge man kan klare å holde hjulene i gang, sier han.

De neste 14 dagene vil restauranten kun ha utkjøring av mat til sine kunder.
– Vi har drevet med utkjøring av mat den tiden vi har måtte stenge dørene under pandemien, så det vil også gjøre de neste ukene, sier Blomkvist.

Støtte fra staten er ifølge Blomkvist omtrent fraværende.
– Vi har fått noe hjelp. Men jeg opplever det nesten ikke er verdt å bruke tid og ressurser på å søke. Sist de la ut søknadsskjemaer tok det 18 minutter før kassa var tom. Vi må selv følge opp at vi får de pengene vi har krav på. Dette er en hån mot oss som har drevet i bransjen lenge. Vi må få en mer direkte støtte fra myndighetene til vår bransje.

Han fortsetter:
– Når restaurantene etter hvert må lukke dørene for godt vil det ramme mange flere i næringskjeden. Jeg vet mange leverandører har varelagre til langt over pipa, det er rett og slett deprimerende. Men nå tar vi en dag av gangen. Det er vanskelig å bygge opp noe og planlegge foreløpig. Vi vet jo ikke hvordan morgendagen ser ut.