- Føler at vi bor ved en søppeldynge

Beboere i Orihuela Costa er fortvilet over at kommunen har anlagt en søppelplass i nabolaget deres.

Terje Aspdahl

Publisert 25. oktober 2012 07:38

LAGOS DE CAMPOAMOR

Både skandinaver og engelskmenn er forent mot det de mener er både dårlige tiltak og mangel på dem, for å ta problemet med søppel i kommunen på alvor. Onsdag valgte de å demonstrere mo kommunens behandling.

Norske Ivar Johansen og britiske Beryll Stockton i urbanisasjon Lagos Jardin på Campoamor har fått en økopark som nærmeste nabo. Noe de mener kommunen fikk på plass mens omtrent ingen innbyggere var tilstede.

Meld deg på vårt nyhetsbrev – få nyhetene på epost. Tjenesten er gratis

– Dette minner om et bakholdsangrep. De fleste som bor her tilbringer deler av året, og da i hovedsak sommeren, i sine respektive hjemland. Økoparken ble i all hast anlagt og tatt i bruk i juli og august måned. Det var nok ikke mange protester da. Nå viser det seg også at hageavfallet blir kastet utenfor parken og i gaten. Dette vil jeg sammenligne med brått å våkne opp en dag med en søppelplass som nærmeste nabo. Det er uholdbart, sier Ivar Johansen til Vikingposten.

I en økopark skal det kun kastes hageavfall. Ved parken på Campoamor er det så mye avfall at det er umulig å si om det kun er busker og trær som er kastet.

– Det ligger mange søplesekker her som ingen vet hva inneholder. Og på toppen av det hele er parken gjerdet inn med kun en liten åpning som en konteiner sperrer for. Derfor kaster alle hageavfallet sitt i gaten på utsiden av parken, sier Beryll Stockton.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Under samtalen med beboerne kommer det en stor lastebil full med hageavfall og laster det av langs veien. Den spanske gartneren vil ikke stå frem med bilde og navn i avisen, men skjønner beboernes fortvilelse.

– Vi har fått beskjed av kommunen om å kaste hageavfallet her i parken. Men dere ser selv det er umulig å kaste det inn i en park som er stengt. Jeg fikk 70 euro i bot for å kaste avfalle i gaten i dag tidlig, men gartnerfirmaet mitt og jeg har ikke noe annet sted og kjøre avfallet. Derfor gjør vi det igjen og håper vi ikke får bot denne gangen. Dette er kommunens ansvar, sier gartneren.

Ivar Johansen kjøpte leiligheten sin i 2007. Han mener kommunen bryter mange lover og regler ved å anlegge en søppelplass så nær et boligområde.

Les også: Orihuela Costas siste strandnære tomter blir boligområder

– Om dette skal være en økopark, skal kommunen i samarbeid med innbyggerne være enige om det. Dette ifølge EU-direktivet 1999/31. Noe Spania som medlem av EU, har implantert. Jeg tror nok de lokale myndighetene har tatt noen snarveier som ikke er juridisk holdbare.

– Jeg forstår ikke hva kommunen tenker angående sitt rykte for både beboere og turister. De spiller et høyt spill i tider hvor kommunen trenger tillit, og er avhengig av inntekter i så stor grad. Om dette ikke bedrer seg flytter vi og bruker pengene våre i andre kommuner, sier Johansen.