Flypassasjerer må i karantene

Vil unngå spredning av svineinfluensa. Se video.

Spaniaavisen

Publisert 5. mai 2009 06:40

MADRID

Med 57 bekreftede tilfeller av svineinfluensa, har spanske myndigheter bestemt at flypassasjerer kan bli satt i karantene når de lander på spansk jord, og hvis det er mistanke om svineinfluensa.

Utviklingsminister José Blanco sa mandag at flykapteiner må gi informasjon til myndighetene før de lander om det finnes mulige tilfeller med smittede om bord. I så fall blir flyet plassert i en hangar for desinfisering. Dette nye tiltaket er kommet i stand etter et møte med helseministeren og skal forsøksvis hindre videre spredning, i følge El Mundo.

Les også: Nye tilfeller av svineinfluensa

Flyselskaper som har ruter til land med influensasmitte må ha hansker, kapper og munnbind om bord. Disse skal brukes hvis de returnerer med passasjerer som viser symptomer på viruset. De antatt syke skal bare behandles av én i flybesetningen.

Det er inngått avtale med Røde Kors om å sette opp informasjon på 44 flyplasser i Spania. Disse informasjonsskrankene skal betjenes av 176 frivillige. Brosjyrer på tre forskjellige språk skal deles ut.

Les også: Mener influensaen er hausset opp

Av de opprinnelige som ble sjekket for svineinfluensa, er nå 113 funnet uten smitte. Det gjenstår derfor bare 63 som er til observasjon. Av de 57 smittede, oppholder bare 11 seg på sykehus.

Helseminister Trinidad Jiménez har igjen uttalt at det er ingen smittefare forbundet med å spise gjennomstekt svin, eller svineprodukter. WHO fortsetter med å ikke anbefale restriksjoner på internasjonale reiser, eller å stenge grenser. En rekke land har imidlertid stoppet import av svin og annet kjøtt under rådende omstendigheter.

Leger forsker nå på en teori om at alle over 53 år er immune mot viruset. Dette fordi H1N1-viruset sirkulerte fritt før 1956.