Flere flytter til Spania

Ole (45) angrer ikke på sitt valg.

Spaniaavisen

Publisert 12. november 2009 07:12

TORREVIEJA

Ole Andersen (45) flyttet til Spania da nedgangen i økonomien startet for to og et halvt år siden. I dag er han strålende fornøyd med forretningen sin.

– Vi hadde egentlig ikke noe valg. Min kone ble svært syk av sin psoriasis hjemme. Hun knasket ustanselig smertestillende tabletter. Her har hun det mye bedre. Jeg var først ansatt hos Svend Erik Høy, men startet mitt eget aircondition-firma for to år siden. Kundekretsen har vokst jevnt, forteller dansken til Spaniaavisen.no.

Les også: Satser på skandinaver når finanskrisen herjer

90 prosent av kundene til Andersen er skandinaver. De er lite utsatt for problemene som finanskrisen har skapt i arbeidslivet. Da euroen var dyr tidligere i år, merket nok de fleste norske spaniapensjonistene at ikke pengene strakk så langt som tidligere. Med prisnedgang i butikkene og styrket kronekurs, har det meste roet seg. Den danske krona er fast i forhold til euro.

Statistikken er grei: Til tross for resesjonen fortsetter utlendingene å komme til Spania. De nyeste tallene fra regjeringen viser at det nå bor 4.715.757 utlendinger med residencia i Spania. Dette er en økning på 10,31 prosent fra et år tilbake.

Les også: Foretrekker norske kredittkort i Spania

38,86 prosent av utlendingene er født innen EU. Marokko er det landet som er representert med flest innbyggere. Hele 758.174 kommer herfra. Deretter følger Romania, Ecuador, Colombia, Storbritannia og Kina. De skandinaviske landene er ikke nevnt i oversikten. I Valencia-regionen bor det mer enn 200.000 utlendinger.

Britene har høyest gjennomsnittsalder, nemlig 50,3. Det er grunn til å tro at skandinavene i gjennomsnitt i hvert fall ligger der, hvis ikke høyere.

– De fleste av mine kunder er pensjonister. De sparte litt på pengene i begynnelsen av finanskrisen. Men nå har det roet seg. Spanjolene har det ille, og for mange er det svært usikkert hvordan framtiden blir.
Engelskmennene har det heller ikke lett. Der flykter folk i hopetall tilbake til hjemlandet. Livet ble med ett økonomisk håpløst her, mener Ole Andersen.

Hele saken kan du lese i dagens utgave av Vikingposten. Den kan du laste ned gratis her fra klokken 15.00.