Finanskrisen gjorde boligdrømmen mulig

Ekteparet Lill-Ann og John Fayen kjøpte nylig drømmeboligen sin på Las Mimosas.

Spaniaavisen

Publisert 3. mars 2011 18:43

TORREVIEJA

Etter å ha feriert som leietakere i en årrekke på La Manga, ville ekteparet Fayen ha sitt eget krypinn i Spania. Og de ønsket ikke å etablere seg på den hvite stripen i Murcia.

– Nei, La Manga blir rett og slett for kjedelig og øde i lengden. Den vesle kolonien med nordmenn er ikke nok til å gjøre stedet vitalt gjennom vintersesongen. Her rundt Torrevieja er det et normalt samfunn med mennesker hele året. I tillegg har vi et godt klima her, forteller John Fayen til Vikingposten.

På jakt etter Syden-bolig? Ta en titt her først

Fayen hadde sett etter bolig i Torrevieja-området lenge, og de hadde falt for boligene på Las Mimosas. Men de trodde ikke de hadde råd til å skaffe seg en bolig i området.

– Vi trodde ikke vi hadde råd til det vi hadde lyst på. Da vi så denne tomannsboligen, falt vi fullstendig. Her har vi rikelig med uteplass. En skjønn balkong med god utsikt i andre etasje. Dessuten har vi to soverom og to bad. Mer enn nok for oss, sier Lill-Ann Fayen.

Prisen på den 95 kvadratmeter store boligen endte på én million kroner.

Les også: Solgte bolig de ikke eide

Boligprisene på Costa Blanca–kysten i Spania har falt med 30-40 prosent de siste årene. Flere nordmenn gjør nå som ekteparet Fayen fra Kløfta, de kjøper boliger spesielt fra finanskriserammede briter.

For fire år siden ville denne boligen blitt solgt for 1,5 millioner kroner, mener eiendomsmegler Robert Larsen i Rosa Eiendomsmegling. Leiligheter og eneboliger på hele Costa Blanca har falt voldsomt i pris de siste årene, og i områder hvor mange nordmenn har etablert seg, er prisene nesten halvert.

Larsen i Rosa Eiendomsmegling har jobbet som eiendomsmegler i Spania i ni år. Han peker på at mange engelskmenn som jobbet her, har vært nødt til å selge.
– Før solgte jeg mest til engelskmenn. Nå går det mest til nordmenn, men også til andre skandinaver, sier Robert Larsen.

Trenger du leiebil i Spania? Gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

Et annet eiendomsmeglerfirma er Norsk Megling. De selger tre-fire boliger på fastlandet i Spania i uken, og kan fortelle om halvering av prisene i enkelte områder siden toppåret i 2007.

– Prisfallet har vært størst på de boligene vi formidler sør på Costa Blanca. Eksempelvis går eneboliger med tre soverom, svømmebasseng og hage nå til 1,1– 1,6 millioner kroner, mens tilsvarende boliger kostet 2,7– 3,1 millioner kroner i toppåret 2007, sier daglig leder Agnar D. Carlsen i Norsk Megling, til Aftenposten.

Carlsen sier de får 25–30 nye forespørsler i uken om bolig i Spania og tror de vil selge like mange boliger i år som i toppåret 2007.