Finanskrisen bak gavepakke til huseiere

Svenske huseiere i Spania kan nå trekke fra 50 prosent av arbeidskostnadene ved oppussing og renovering av boligen.

Spaniaavisen

Publisert 5. februar 2009 09:27

TORREVIEJA

Byggmester Claus Jensen i Torrevieja har fulle ordrebøker i flere måneder framover. Regjeringens gavepakke til svenske huseiere omfatter også de med hus i Spania. Dermed er det travle tider for svenske håndverkere med registrert firma i Spania.

– Forutsetningen er at huseieren betaler skatt til Sverige, og at de benytter et registrert firma til håndverkstjenestene her i Spania. Alle materialer må huseier bekoste selv, mens 50 prosent av arbeidskostnadene kan trekkes fra på skatten. Det betyr 50.000 svenske kroner, eller 5.000 euro per kalenderår, sier Claus Jensen til Vikingposten.

Les også: Finanskrisen stopper Spansk-Norske Dager

Etter at nyheten ble kjent i midten av desember i fjor, har Jensen fått mange henvendelser fra svensker på Costa Blanca.
– For tiden har jeg tre store jobber. Dessuten har jeg fått flere enn ti henvendelser. Og jeg vet at rundt påsketider kommer mange svensker nedover for å se til husene sine her. Da kommer etterspørselen til å øke dramatisk. Dette betyr mye for oss i tider hvor det ellers ville ha vært svært stille på jobbmarkedet, mener Jensen.

Det burde ikke være til hinder å benytte verken norske, danske eller spanske firmaer til arbeidet, i følge Jensen. Det viktigste er at firmaet er godkjent og registrert i Spania.

Les også: Slik blir Orihuela Costas krisepakke

– Ved flere anledninger har jeg fått besøk av Guardia Civil når jeg har vært ute på jobb. De viser ingen nåde hvis du ikke har papirene i orden, hevder Claus Jensen.

ROT-fradaget er gjeninnført av den svenske regjeringen for å styrke arbeidsmarkedspolitikken og øke etterspørselen i byggsektoren. Det er satt av åtte milliarder svenske kroner i 2009 til arbeidsmarkedstiltak, og ROT-fradraget er ett av tiltakene.

Les også: Dette blir dyrere i 2009

ROT-fradraget er begrenset til 100.000 kroner per år. Er det flere eiere av samme hus, kan hver deleier nyte godt av fradraget. Betingelsene er å kunne presentere gyldige kvitteringer fra godkjente firmaer. I tillegg til ombygging, kan man også få ROT-fradrag for installasjon av varmepumpe.
Installatøren skal ha en gyldig F-skatteseddel for at fradraget skal gjelde.

PS! ROT står for Renovering, Ombygnad og Tillbygnad.