Fikk statusen sykepleierklinikk fra Sanidad

For tre år siden ble Monica Holen autorisert hjemmesykepleier. Nå har hun fått lisens til å starte egen sykepleierklinikk.

Spaniaavisen

Publisert 12. juli 2018 08:34

ALFAZ DEL PI

Sykepleieren jublet av glede da hun fikk tilsendt den endelige lisensen i posten.   

– Jeg kom hit fra Norge i august 2010. Med en behandlingstid på seks måneder den gang ble jeg spanskautorisert sykepleier i februar 2011, og jobbet på forskjellige helseinstitusjoner i noen år. 

Etter at hun hadde jobbet for seg selv som hjemmesykepleier i et par år med hjemmekontor og stadig flere oppdrag, bestemte hun seg for å leie et kontor på Alfaz del Sol.

– Det har gått veldig bra for meg, jeg har fulle lister og er opptatt natt som dag. I tillegg til vanlig rådgivning, kan jeg blant mye annet tilby injeksjoner, blodprøvetaking, INR, urinstix, dosettlegging, blodsukkermåling og blodtrykksmåling.  

Men nå som hun har fått lisens til en sykepleieklinikk, kan pasientene heretter også bestille time og komme til henne.  

– Å få en privat helsetjeneste som er offentlig godkjent, ser jeg på som et kvalitetsstempel. Det har vært en lang prosess hos kommunen og Sanidad med mye papirarbeid og inspeksjoner; det har tatt nesten ett år. Det er et nåløye jeg har kommet igjennom. Jeg er veldig stolt, for jeg ikke vet om noen andre sykepleiere her i området som har Enfermeria Publico. Det finnes mange institusjoner her som tilbyr sykepleietjenester, spesielt de som mottar tilreisende på ferieopphold, men de har ikke statusen Enfermeria Publico, som man bare kan få av Sanidad, og som betyr at man har fått offentlig godkjenning for offisiell virksomhet. Jeg liker å gjøre ting ordentlig. Jeg er stolt over å kunne si at jeg har betalt staten for å ha denne virksomheten, og at jeg har gjort det lovlig. 

Blant de andre i området som har statusen Enfermeria Publico er legekontorene, men det som er spesielt i Holen sitt tilfelle, er at hun har fått lisensen uten å ha en fast ansatt lege. Men sykepleieren samarbeider med to leger, som tar seg av pasientene når det trengs.

– Hun ene jobber på dagtid, hun er norsk og har egen klinikk i Albir, uttaler sykepleieren. Den andre kommer hjem på kveldstid og i helgene. Han snakker spansk og engelsk. Jeg er selvfølgelig alltid med på hjemmebesøk. Jeg samarbeider for øvrig også med det offentlige helsevesenet og privatsykehus.

Nå ser hun frem til mange nye år som sykepleier med egen klinikk nord på Costa Blanca.

– Jeg har mange planer, og vil etter hvert kjøpe inn nytt utstyr, som mine pasienter vil ha stor glede av. Men for øyeblikket er jeg bare utrolig glad for alt jeg har fått til så langt, for veien har vært lang og komplisert, sier hun med et fornøyd smil. 

Monica Holen har kommet en lang vei siden hun kom til Costa Blanca i 1010. Nå har hun fått lisens til egen sykepleierklinikk på Alfaz del Sol.