Fikk norsk hjelp i jakten på jobb og fremtid

Nå gjør spanske Myriam og Antonio et nytt forsøk på å komme til Norge.

Spaniaavisen

Publisert 14. juni 2012 06:27

JACARILLAS

– Hola! Buenos dias! Hei, sier spanske Myriam, og forsøker smilende å kommunisere videre på norsk. Sammen med sin kjæreste Antonio Mas Gomez (32) jakter hun drømmen om en bedre fremtid i Norge.

Myriam Pons Javaloyes (28) er utdannet jurist. I vår var hun ferdig med en mastergrad i internasjonal strafferett og sju års høyere utdanning. Myriam kommer fra Jacarillas, en liten by noen mil sør for Alicante. For tre år siden ble hun kjent med en familie fra Kristiansund.

Les også: – Spanske banker har gjort massive feilvurderinger

– En mer gjestfri og hyggelig familie tror jeg ikke finnes. De har et feriehus på Costa Blanca som de besøker flere ganger i året.

I fjor på sensommeren dro Myriam og Antonio Mas Gomez på jobbjakt til Norge, og fikk fantastisk starthjelp av familien fra Kristiansund. De stilte opp med både bolig og norskkurs.

Men de to spanjolene måtte gjøre vendereis uten å ha fått napp hos Nav.
– Vi snakket ikke godt nok engelsk. Og vi begynte riktignok på norskkurs, men klarte ikke å lære nok til å få jobb før sparepengene tok slutt, forteller en fortvilet Myriam Pons Javaloyes.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Et halvt år senere, med dobbelt så gode engelskkunnskaper, vil de prøve seg på nytt. Nå håper de to på å finne fremtiden og en jobb i Norge. Bli arbeidsinnvandrere.

– Vi kan gjøre hva som helst. Det spiller ingen rolle bare vi kommer oss i jobb. Så vi kan få et selvstendig liv igjen, fortsetter Pons Javaloyes.

I 2008 rammet finanskrisen det spanske samfunnet. Først ute var bygningsbransjen. Antonio hadde eget entreprenørfirma med 15 ansatte og hadde flust med oppdrag. Nå er det helt stillstand. Det eneste som tilbys er tilfeldige byggeoppdrag av kortere varighet. Et par måneder toppen. I det siste har Antonio jobbet ved en fabrikk. Der tjener han 500 euro i måneden. Med arbeidsdager på 12 timer og en betaling på to euro i timen.
– Det kan man ikke leve av, sier Antonio Mas Gomez.

Les også: Åpnet Middelhavslandsby med norsk avdeling

Gomez vil ikke uten kamp, slå seg til ro med en fremtid på gutterommet. Han har mistet leiligheten han hadde kjøpt i Jacarillas, han klarte ikke å betjene avdragene.
– Banken tok leiligheten. Nå sitter jeg uten hus, men med en kjempegjeld. Men vi kan jo ikke gi opp, sier Antonio Mas Gomez.

Nå er koffertene ferdig pakket. Myriam og Antonio venter kun på den forløsende meldingen; Vi har jobb til dere! Enn så lenge er ikke den telefonen kommet…