Fikk livet i gave av spansk helsevesen

Kreftsyke Brit Jorunn (70) var gitt opp av norske leger.

Spaniaavisen

Publisert 3. oktober 2013 06:36

BENIDORM

Legene i Norge ga Brit Jorunn Aasland dødsdom og morfin, men privatsykehuset Clinica Benidorm oppdaget at hun hadde fått feil kreftdiagnose og dermed også feil type cellegiftbehandling.

Den pensjonerte spesialsykepleierern som de siste årene har bodd i Lier ved Drammen den brutale beskjeden av en lege på Drammen sykehus. Legen påstod at hun hadde tykktarmskreft med spredning og ga henne cellegift for dette. I virkeligheten hadde Aasland langt framskredet livsmorhalskreft med spredning. 

Aasland måtte gi seg i jobben i fjor da hun ble syk. Da hun gikk til legen fikk hun beskjed om at hun var uhelbredelig syk og at sykehuset bare kunne tilby lindrende behandling i form av smertestillende medisiner. 

Leiebil i Spania – på øyene og fastlandet. Fri KM – gratis norsk servicetelefon

– Jeg fikk morfin hver morgen og kveld for, trolig i håp om at jeg skulle få en verdig død, sier Aasland som er kritisk til behandlingen hun fikk av legen ved Drammen sykehus. 

– Jeg følte også at jeg ble møtt med arroganse av flere andre leger ved sykehuset og de fulgte meg ikke godt opp, sier hun til Vikingposten.
Hun ser ingen hensikt i å oppgi navnet på legen som stod bak den ubrukelige legejournalen og dennes anbefalinger. 

Aasland tok etter disse opplevelsene saken i egne hender og reiste i tidsnød og dødssyk med kreftspredning til Spania med fly i februar 2013. Hun håpet på å få leger der til å vurdere dødsbudskapet hun mottok i Norge. 

Det tok heldigvis ikke lang tid før legeteamet ved La Clinica Benidorm oppdaget at morkreften lå et helt annet sted enn det legene antok i Norge. Hun ble dermed hasteoperert der i mai med en alvorlig og livstruende operasjon. Legene i Spania fant moderkreften, all spredning ble fjernet, eggstokker, livmor og bukhinnen ble også fjernet. Operasjonen var vellykket. 

– Mitt råd til alle som leser min historie er at de må stå på selv hvis de skulle bli rammet av kreft i Norge.

Finn hjelp i vår bransjeguide her
 
Hun har på egen hånd funnet fram til mange sykehus som er flinke på kreftbehandling, og nyere forskning som viser gode resultater på ulike former for kreft. Og slik forskning har vært oppløftende for henne å lese. 

– Men det burde være unødvendig at pasienter må ”google” seg fram til riktig informasjon på internett fordi legene ikke har medisinsk kompetanse eller er oppdatert på sykdommen eller på de mulighetene pasienter har. 
Det var dette Aasland måtte gjøre, finne informasjonen selv. 

– Det verste med hele denne opplevelsen er all treneringen på sykehuset i Norge, og at leger på denne måten kan stille seg til dommer over liv og død. Dersom jeg hadde gjort som jeg fikk beskjed om, altså helle innpå med morfin og paracet og vente på neste behandling med månedsvis i kø, hadde jeg vært død i dag, sier Aasland.

Brit Jorunn Aasland er veldig sint over behandlingen hun fikk i Norge. 

– En ting er at det ble gjort en alvorlig feil ved diagnosen i Norge som er ille nok, langt verre er det å la være å opplyse meg om at man kan få tatt den operasjonen jeg trengte både i utlandet og antakeligvis også ved et annet sykehus i Norge. 

Nabolandet Sverige kunne også ha vært et godt alternativ, sier hun. 
– Hun var fryktelig dårlig første gangen hun kom hit. Det var en enorm psykisk påkjenning siden hun hadde forberedt seg på å dø, bekrefter pasientkoordinator og tolk Svein Carlos Bjerke ved det spanske sykehuset. 

Les også: Hevder "ufarlige" el-sigaretter skader lungene

Etter at VG også skrev om saken hennes i midten av september har hun ikke hørt noen fra Drammen sykehus. Ikke så mye som et unnskyld, en gang. Aasland selv venter fremdeles på at noen fra Drammen sykehus skal kontakte henne angående denne saken. Hun vurderer nå også advokathjelp. 

Hun har selv måttet punge ut med i overkant av 500 000 kroner for å få behandling på et privat sykehus i Spania. Brit er sint, men samtidig er hun veldig glad – glad for at hun fikk livet som gave og er erklært friskmeldt av spanske leger. Det gjenstår kun en siste CT om tre uker. Etter dette blir det rutinemessige oppfølginger i Spania i alle fall i tre år til. 

Avdelingssjef Anders Bjørneboe sier til Vikingposten at sykehuset vil prøve å lære av saken til Brit Jorunn.

– Saken er meldt i avvikssystemet til sykehuset. Vi ønsker med det å se på hva vi i fellesskap kan lære av saken for fremtiden.

Bjørneboe innrømmer at Drammen sykehus ikke klarte å sette riktig diagnose da Brit Jorunn ble utredet.
 
– Behandlingen hun fikk var i henhold til diagnosen vi den gang mente var riktig. Det er ytterst beklagelig at hun derfor ikke fikk riktig, målrettet behandling hos oss. Samtidig var hun henvist til Oslo universitetssykehus for en ny gjennomgang av diagnose/behandling (second opinion), en vurdering som aldri ble sluttført da hun reiste til Spania, sier Bjørneboe.