Fikk kokkepraksis på Costa Blanca

Tommy og Henning tok turen fra Norge.

Terje Aspdahl

Publisert 5. mai 2011 08:38

TORREVIEJA

Tommy Hansen og Henning Solvåg er elever ved Ørsta videregående skole. I tre uker har de hatt praksis på et av Costa Blancas beste kjøkken – Robert Cocina Europa.

Skolen har sendt to elever fra VG2 kokk- og servitørfag og fire elever fra bygg- og anleggsteknikk til Costa Blanca.
Hensikten er at elevene skal oppleve andre kulturer og tradisjoner i Europa.
Gjennom EU-prosjektet Leonardo da Vinci kan skoler i Europa søke om støtte til og sende elever ut på praksis i utlandet. Det er første gang Ørsta videregående skole benytter seg av muligheten.

På jakt etter fagfolk? Sjekk ut vår bransjeguide

Kokkestudentene Tommy Hansen (37) og Henning Solvåg (17) har hatt sin praksis hos restaurant Robert Cocina Europa på Punta Prima i Orihuela Costa. Med seg på turen var rektor Yngve Omenås og koordinator for integrering av lærlinger i Ørsta kommune, Roger Fylling.

– Vi kaller det en dannelsesreise. Ved å få lov å oppleve forskjellige kulturer og tradisjoner i Europa håper vi det vil hjelpe elevene til å mestre ulike situasjoner når de skal ut i arbeidsmarkedet hjemme. Her er det mange nye ting å ta stilling til. I Spania er elevene våre en minoritet.
Dette kan være med på å tilnærme seg minoritetsgrupper hjemme i Norge på en fin måte, sier rektor Yngve Omenås til Vikingposten.

Det er koordinator Roger Fylling som hadde kontakten med Robert Johansen, eieren av restaurant Ericsson.
– Jeg har tidligere jobbet sammen med Johansen, og dette er en unik mulighet studentene har fått. Praksis på kjøkkenet til Robert i tre uker er gull verdt, sier Roger Fylling.

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

 – Etter som dette er min første tur ut av Norge suger jeg inntrykk hver dag.
Her får vi oppleve andre smaker og lukter. Det er en stor opplevelse for meg. Jeg liker meg allerede så godt at jeg godt kunne tenkt meg å etablere meg her, sier en ivrig kokkeelev, Tommy Hansen til Vikingposten.
– Vi har verdens beste kjøkkensjef i Robert Johansen. Han kan virkelig dette faget. Førsteinntrykket er veldig bra, sier Henning Solvåg.

Om dette prosjektet fungerer godt vil rektor Ynge Omneås vurdere om skolen skal utvide tilbudet. Da kan helse- og sosialfag bli neste yrkeslinje som får mulighet til å praktisere utenlands.

Har du tips til saker vi kan skrive om – send en mail til oss her

– Erfaringsmessig vil et utenlandsopphold øke interessen for språk. Det gir igjen bedre språkkunnskap og bedre karakterer. Vi ser også at grensene i Europa blir mer og mer borte. Ved også å kunne se ut av Norge etter jobb, vil mulighetene bli mye større. Samtidig gir praksisoppholdet i utlandet bedre forståelse av hva som foregår hjemme. Det er mange nye situasjoner som oppstår, sier Omneås.