Fikk endelig bukt med fukten

Etter 20 år med mugg, sopp og vond lukt kan Pauline og Randolf Ramstad puste lettet ut. 

Spaniaavisen

Publisert 31. mai 2010 06:51

GRAN ALACANT

Rekkehuset er friskmeldt en måned etter at elektriske impulser har gjort veggen tørr. 

Takket være dårlig håndverk fra firmaet som bygget rekkehuset der Pauline og Randolf Ramstad har bodd i en årrekke, har alle tidligere forsøk på å stanse fuktproblemene strandet.

– Den ene ytterveggen ligger under jordens overflate. Det er ikke satt opp fuktsperre mellom jorda og veggen. Dette er årsaken til problemene vi har hatt i alle år. Utbyggeren eksisterer ikke mer, så der har det ikke vært noen ting å hente. Naboene i samme rekke som oss sliter med det samme. Dette har ikke vært noe hyggelig, forteller Randolf Ramstad til Vikingposten BOLIG.

Les også: Boligkjøpere har ventet 12 år på vann og strøm

Så ille har det vært at mens ekteparet har vært på sommerbesøk i Norge, har skinnsko og skinnjakker blitt helt grønne av mugg. Når sånt kan forekomme sier det seg selv at inneklimaet hos Pauline og Randolf Ramstad har vært alt annet enn sunt.

– Jeg har ikke tall på alle gangene vi har malt veggen. Malingen bare skaller av på grunn av fukten. Vi har montert ventiler i alle rom, men dette er tydeligvis ikke nok. For noen år siden var Øyvind Dahlstrøm her og sprøytet taket med et stoff for å hindre fuktighet i å trekke inn i huset den veien. Etter det forsvant den vonde lukta, men det var like fuktig her, sier Pauline Ramstad.

Les også: De fikk jobb på bolighandelen

Den lykkelige løsningen kom gjennom bekjente fra Norge. De fikk høre om EPS – metoden. Dette er et sinnrikt system av elektriske impulser som via en kontrollboks sørger for at fuktigheten presses ut av murveggen. Den hindrer også at ny fuktighet trenger inn i veggen.

Kontrollboksen holder oversikt over elektrodene som er montert med tett avstand i veggene som skal tørkes. På den måten holder veggen nøyaktig den fuktigheten som er optimal. Systemet erstatter graving, drenering og kostbare utearbeider. Det eneste synlige etter at elektrodene er slisset inn i murveggen er en liten kontrollboks. Strømkostnadene ved å holde systemet i gang er rundt 50 kroner i året.

Trenger du leiebil i Spania – ta en titt her først

– Vi har tro på dette. Etter fire uker var veggen tørr, slik som de lovet. Skulle det ikke holde har Fukt1 faktisk garantert at vi får pengene tilbake. Så risikoen vår er lav. Det kostet ganske mye, men er fuktproblemet vårt borte for alltid, er det verdt pengene, sier Pauline Ramstad med overbevisning.