Fikk drømmen oppfylt med NRKs Tore Strømøy

Bjørn og Else Marie Stjernløw i Benidorm er lørdag hovedgjester i Tore Strømøys program på NRK1 – ”Det må jeg gjøre før jeg dør”.

Spaniaavisen

Publisert 3. februar 2011 16:43

BENIDORM

I lørdagens program møter seerne Else Marie og Bjørn Stjernløw. De bor i Benidorm vinteren igjennom men er ellers bosatt i Tønsberg. De mistet sin eneste datter i et snøras i Norge da hun var kun 19 år. Etter dette ble deres lille fadderbarn i Vietnam en slags erstatning for det barnebarnet de aldri kan få.

– Ved at vi står frem med vår historie om dette med å ha fadderbarn, håper vi at andre vil følge vårt eksempel og skaffe seg et fadderbarn. Det gir deg mye tilbake. Vi fulgte og støttet Hoa (21) fra hun var ni år og frem til i dag. Vi støtter henne og familien fremdeles. Men Hoa er ikke vårt første fadderbarn. Vi har hatt fadderbarn de siste 40 årene, men ingen har vi fått så god kontakt med som Hoa og hennes familie, forteller Else Marie Stjernløw til Vikingposten.

Les også: Slik kom Petter seg rett å nett i Spania

Men da Hoa fylte 18 år fikk de ikke lenger ha kontakt med henne. Plan Norge tilbød da ekteparet et nytt fadderbarn. Dette kunne ikke Else Marie slå seg til ro med, og hun skrev et brev til Tore Strømøy for om mulig å få hjelp.

– Jeg spurte Tore om han kunne hjelpe oss med å finne adressen til Hoa i Vietnam. Fordi vi gjerne ville ha mer kontakt med henne. Hun hadde til og med spurt om vi ikke kunne være hennes besteforeldre. Sjokket var derfor stort når Tore ringte oss her i Benidorm for litt over ett år siden. Han sa han hadde funnet adressen hennes, og så spurte han om vi ikke ville være med ned og besøke henne. Da var det bare å sette seg på flyet hjem til Norge og forberede seg på turen. Klart vi ville treffe Hoa, sier Else Marie.

På jakt etter leiebil i Spania? Sjekk ut prisene her først. Gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

Tore Strømøy tok med ekteparet den lange veien til Nord-Vietnam hvor de fikk møte fadderbarnet Hoa. Til alt overmål har Hoa nå også vært på besøk hjemme hos dem i Norge etter reportasjen.

– Hoa kom til oss i tre uker sist sommer. Vi var i Vietnam i sju dager i februar 2010, og fikk egentlig ikke nok tid med henne. Det ble alt for mye oppstyr og folk som skulle være med å organisere og styre rundt besøket vårt. Derfor inviterte vi henne hjem til oss i Tønsberg. Der var hun sammen med tolken, Nhi (26), i 21 dager. Etter dette besøket har vi også fått god kontakt med Nhi og hennes familie. Du kan nok skrive at vi hjelper dem også økonomisk, sier Bjørn Stjernløw, som sammen med kona har fått seg en stor familie i Vietnam.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

– Vi kan virkelig være sannhetsvitner om at fadderordningen hjelper. Nå er hele landsbyen til Hoa hjulpet godt på vei fremover i utviklingen. Det er virkelig fattige kår i Nord-Vietnam. Jorden er tørket ut og folkene er veldig fattige. Boligen til Hoas familie er kun ett rom på 30 kvadratmeter. Der hadde de fire små plastikkstoler, ett bord og doen var et hull i jorda på baksiden av huset. Du kan tro de synes det var stas da de kom til oss i Norge og kunne vaske seg med en dusj. De hadde aldri brukt en dusj før, og så kunne de til og med stå under rent vann så lenge de ville. Dessuten skjønte de ikke hva vi skulle med alle møblene i huset vårt. De hadde fire stoler til fire familiemedlemmer, sier Bjørn og smiler.

Nå har ekteparet Stjernløw kontakt med familiene i Vietnam neste hver dag ved hjelp av Internett, Skype og sms. I tillegg bidrar det sympatiske ekteparet fra Benidorm også med økonomisk hjelp til både Hoa sin familie og tolken Nhi sin familie.

♦ På NRK1 lørdag 12. februar klokken 20.50.