Festen er over

Er det endelig slutt nå? Slutt på riskrem og ribbe og sølvgutter og konge og statsministertaler og raketter og «hvor skal dere på nyttårsaften `a»? Kan vi nå gå trygt tilbake til striskjorta og havrelefsa? Eller, mer korrekt, til stekeflesket og de brune bønnene?

Spaniaavisen

Publisert 10. januar 2009 21:25

Åh, det skal bli godt å komme tilbake til hverdagen igjen. Til sykkelturer blant vårtegn, til spaserturer på strandpromenaden, til calamares og kald hvitvin, til lørdagskvelder med ”Hjartet på rette staden” på TV`n og ektehustruen, trygg og god, mumsende på noe godt i lenestolen ved siden av.

”Det er hverdager det er flest av”, sier de snusfornuftige belærende til oss. Akkurat som om vi ikke vet det! Selv om vi legger de røde, spanske datoene på kalenderen sammen med de røde, norske datoene på kalenderen, er det likevel mange flere svarte datoer enn røde datoer. Man skal være bra teit om man ikke har oppdaget det! Ikke at det betyr noe for de aller, aller fleste av oss her i Palmelandet, for tilværelsen her nede består jo bare av lørdager. Frilørdager! Hadde det ikke vært for at vi visste at ”Fakta på Laurdag” sendes på lørdag, hadde vi sikkert ikke vært klar over at det var søndag dagen etter.

Jula varer ikke helt til påske, uansett hva enkelte tomsete og uopplyste mennesker synger om. ”For der i mellom kommer faste”! Fasten kommer heldigvis imellom der. Og fasten er en snedig oppfinnelse som er kommet i stand for at jeg ikke skal spise meg fullstendig fra gård og grunn.

At jula varer helt til nyttår og vel så det, det er sikkert. Vi har fått en sånn nisse vi, en sånn nisse som klatrer oppover fasaden med sekk på ryggen. Altså, det er nissen som har sekk på ryggen altså, ikke fasaden, hehe. I dag regner det og nissen vår tenker sikkert ”dømrade extrangeros” om oss der han henger time etter time i en tynn, hvit snor ute i øsregnet og lengter vilt etter sjette
januar da han blir tatt ned og pakket vekk i nesten et års tid.

Det er jammen godt at jeg ikke ble julenisse. Det kan være nok være en skikkelig drittjobb, til tider! Da har jeg det bedre. Som fjompenisse! Det har svigermoren min fortalt meg, at jeg er!
Men som sagt, nå er hele jula som ”et kjært minne” som det så vakkert heter. Og takk for det.

Nyttårsaften er også gått over i historien sammen med det gamle året. Apropos år altså, det er vi, menneskene, som kaller det gamle året for ”det gamle året” og det nye året for ”det nye året”. Året er det samme hvert eneste år det, det er bare vi, du og jeg og noen milliarder til som setter tall og
begivenheter inn i et ark som kalles ”kalender”. Universet er ikke klar over at det heter ”år” engang. Soler og planeter har svevd rundt hverandre i hundrevis av millioner år og gir fullstendig blaffen i om vi plutselig finner ut at det er 2008 eller 2009! Den tiden vi mennesker har eksistert her i verden er bare et lite knips av tid. En fjert i en kurvstol!

Tid er menneskenes oppfinnelse for at vi ikke skal gå glipp av Dagsrevyen og fem-bussen og bursdagen vår. Før i tiden brukte man noe som het primstav. Et ganske primitivt og unøyaktig redskap til å holde orden på tiden med. Men på den annen side gikk det jo ingen fem-buss den gangen og da var kanskje primstaven grei nok, til sitt bruk.

Det siste nye fra regjeringshold er at vi ikke lenger har lov til å tidfeste med ”e. Kr!” (etter Kristus) Vi har altså ikke lov til å si eller skrive f. eks. år 2009 e. Kr. Det skal hete 2009 e. v. t. (Etter vår tidsregning.) Muslimene liker visst ikke at vi nevner Kristus. Og da så…..

I alle fall, vel overstått jul og et godt nytt år til dere alle.