Ferierer hjemme i Spania

To år har gått siden Jorid Skinnehaugen Myhre ble rektor på Den norske skole Costa Blanca. Mye har skjedd siden da, og nå føler hun seg endelig som hjemme i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 29. juni 2017 11:02

ALFAZ DEL PI

Vikingposten møter rektoren i møterommet ved siden av kontoret hennes. I dag er det en viktig dag med muntlig eksamen, så hun har ikke all verdens tid, og følger derfor med klokken.

– Jeg husker veldig godt da jeg fikk beskjed på telefonen at jeg hadde fått jobben som rektor her. Det var over 40 søkere og jeg følte meg veldig heldig. Jeg var alene hjemme akkurat da, og satte meg ned i sofaen og ventet på at noen skulle komme hjem så jeg kunne fortelle den store nyheten.

Hun var kjent med Costa Blanca fra før av, men hadde aldri vært i Alfaz del Pi. Hun ble veldig positivt overrasket over hvor fint det var i byen, og ellers i nærområdet.
– Jeg ble mektig imponert over naturen; sjøen, fjellene, skogen… Det er så mye å gjøre her. Og jeg falt pladask for Guadalest. Det er så vakkert der.

Gjør som nesten 22.000 andre – følg oss på Facebook og få nyhetene direkte på din side

Før familien flyttet til Spania, solgte de huset og var klare til å starte på nytt. De valgte å kjøpe et halvferdig hus, som de bygde ferdig.
– Det lærte vi mye av, det var en god måte å bli kjent med hvordan ting fungerer her i Spania. Alt tok veldig lang tid, og noen ganger virket alt veldig komplisert. Men vi lærte oss å bli vant med det. Ting fungerer veldig annerledes her i Spania på mange områder. Når man greier å akseptere at det er slik, blir alt så mye enklere. Men jeg lærte også hvor strøkent det spanske helsesystemet er da jeg var ute og syklet og brakk armen. Det fungerer fantastisk bra.

De største utfordringene hun fant i den nye jobben var språket, som hun begynte å studere så fort hun landet på spansk jord.
– Men dette med koblingen mellom det norske og spanske var nok det aller vanskeligste. Man skal forholde seg til, og følge to lands lover og regler. Det er ikke alltid dette går parallelt, så det gjelder å hele tiden være på søken etter gode løsninger.

Hun synes ellers at spanjolene er et herlig folk som hun stadig lærer noe nytt av.
– Spanjolene legger stor vekt på familien, det sosiale, og de er særledes hyggelige og uttrykksfulle. De snakker mye, er høflige og rause på fine ord og de snakker med alle. Temperamentet deres er også veldig annerledes enn det vi nordmenn er vant til. Dette har gjort at jeg har blitt mye mer åpen selv. Husk at jeg kommer fra Hedmark!

Nå ser hun frem til sommerferien, som er like om hjørnet. Den skal tilbringes hjemme i Spania.
– Spania føles faktisk som hjemme nå, og det er en god følelse. Vi har oppfylt drømmen om å jobbe og bo i utlandet. Vi skal bruke tiden til å reise litt rundt, utforske nye steder, sammen med familien som kommer på besøk.

I år fyller DnsCB 45 år. Rektoren tror at skolen har en stor fremtid, og at den vil være på plass i lang tid fremover.
– Utdanning er viktig og kravet og forventningene til skolen blir bare større. Og her på Den norske skole Costa Blanca inkluderes også mange gode opplevelser, som det å bli kjent med et nytt språk og en ny kultur. Jeg synes også at miljøet på skolen vår er ekstra flott. Elevene uttrykker stadig at det er lett å være seg selv her. Presset med å gå med merkeklær og være som alle andre eksisterer ikke. Det er vi veldig stolte av.