Fem videokameraer skal overvåke den norske skolen i Alfaz

Rektor beklager innbruddsraid i nabolaget til DnsCB.

Spaniaavisen

Publisert 5. september 2013 09:18

ALFAZ DEL PI

 – Vi setter i gang med utvidet overvåking for at barn, ungdom og foreldre skal føle seg mest mulig trygge på skolen, også på kveldstid, sier rektor Knut Lithell etter at DnsCB monterer overvåkingskameraer i uteområdene. 

De nye videokameraene har ikke direkte sammenheng med de nylige innbruddene i bolighus like ved skolen, men skolen vil gjøre sitt for at hverdagen blir så trygg som mulig for alle i området, forklarer rektoren.

Hele 16 av skolens barn bor i det samme innegjerdete borettslaget der tyver sist helg stjal alt de kunne finne av verdi i et av rekkehusene, også fra et barns soverom. En gutt på videregående ble også frastjålet alle verdisaker.

Les også: Første skoledag på nyoppusset skole i Alfaz

– Det skumle her er jo at de har gått inn når folk er hjemme, og det er jo ikke noe særlig, sier Knut Lithell.

Hvordan forholder skolen seg til tyveri der barn og unge er involvert?
– Vi har beredskapsplan for store hendelser som ulykker og død, men i tyverisaker snakker vi heller enkeltvis med de involverte elevene for å høre hvordan de har det. Skolen har ikke noe eget opplegg for å snakke med barn om tyveri, men vi tar det opp når vi synes det er aktuelt.  Elevene på videregående derimot får alltid ved skolestart en generell innføring i gode kjøreregler for å være ute sent på kvelden og nattestid. Elevene får blant annet beskjed om alltid å dra ut sammen med noen, og aldri dra hjem alene eller å bli med i fremmede biler, sier Knut Lithell.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

Skolens område blir veldig mye brukt på kveldstid til lek og ballspill. Mange elever går dit alene, mens noen har voksne med seg. Slik ønsker skolen fortsatt å ha det. Den nye idrettshallen er jo allerede blitt veldig populær både på ettermiddager og kvelder. 

– Det vil komme opp skilt om at hele området er videoovervåket. Skolen sorterer under spansk lovgiving, og det er derfor fullt lovlig å sette opp slike kamera på privat område. Vi kommer uansett også til å informere foreldre om kamerabruken. 

Lithell har vært rektor de siste 14 årene ved skolen og sier at det opp igjennom disse årene alltid har vært tilfeller av tyveri. Det pleier svært sjeldent å være folk fra nærområdene som står bak, men mer av typen profesjonelle som drar fra et småsted til et annet. Og etter et tyveriraid blir det gjerne stille i en lengre periode hvis det skulle være noen trøst. 

– Det er også svært sjelden vold involvert i tyveriene, så foreldre trenger ikke skremme barn unødig. Tyvene er stort sett ute etter lettomsettelige varer som datamaskiner og telefoner, sier rektor. Han oppfordrer folk til alltid å overlate tyveri eller innbruddsaker til politiet, og ikke prøve å leke helt, eller være detektiv på egenhånd. Det er aldri lurt. 

Har du noen gode tips for å sikre deg mot tyver?
– Utenom de vanlige forholdsreglene som å lukke dører og vinduer – også med bolter og sensoralarm i huset – så kan kanskje anskaffelse av hund være et godt tips. Å la radio og litt musikk stå på i de sene nattestimer er også et godt stalltips. Selv har vi én schäferhund hjemme. Hos oss var det et innbrudd det første året jeg kom hit, men heldigvis ikke de tretten siste årene, avslutter Knut Lithell.