Fem hus okkupert og ribbet

Nordmann fikk huset sitt tømt, politiet gjør fint lite.

Knut Åge Hansen

Publisert 16. oktober 2020 09:21

La Manga

I vår ble flere hus okkupert i Veneziola, helt ytterst på La Manga-stripen. Noen av av husene er fortsatt bebodd av uvedkommende. 

Husokkupanter har tatt seg til rette i minst fem hus helt ytterst på La Manga-stripen. Politiet mener husene har vært okkupert siden april. Politiet har også vært ute på området og med egne øyne sett at boligene er okkupert. Hittil har de ikke foretatt seg noe i sakens anledning.

Det har vært skrevet mye om hvor maktesløse huseiere er når eiendommene deres blir invadert og overtatt av fremmede mennesker. Derfor tok den norske eieren av ett av husene kontakt med en person han visste bodde på La Manga, for å høre om han kunne være en slags «vaktmester» for deres eiendom. 
  Selv er de forhindret fra å reise nedover  på grunn av jobb og karantenereglene grunnet Covid-19.  

Les også: Får ikke ta seg inn i egen bolig etter at husokkupantene dro

Da «vaktmesteren» kom til eiendommen, så han straks at ikke alt var som det skulle.
– Det første jeg så var at noen hadde brutt opp en dør via terrassen og videre inn i huset. Jeg ringte da med en gang til en annen venn, og sammen gikk vi over huset. I dette huset har inntrengerne trolig ikke bodd, men de har ribbet huset for  TV-er, rammemadrasser, bilder, samt motorsykkel, kajakker og kano fra garasjen, forteller han. 

Da tyvene først hadde brutt seg inn i huset, har de funnet reservenøkler og portåpnere, så de har kunnet låse seg ut og inn, sier «vaktmesteren», videre. Eieren er selvsagt fortvilet, men bortsett fra at verdigjenstander er fjernet, så var ikke huset ramponert.

Nå kan det se ut som at noen av de andre husene er tømt og forlatt. Hva som vil skje videre med de husene som fortsatt er okkupert, lurer både han og andre på. 
– Det er hus og eneboliger tyvene er ute etter. Leiligheter bryr de seg sjelden om. Det har politiet fortalt meg, sier vår kilde. 

Sett denne? Kjøpte hus for ett år siden – fikk husokkupanter på handelen

– En feil som folk gjør er å stenge ned av persienner og slå av alt lys. At hagen ser ustelt ut og lignende forteller tyver og husokkupanter at her er det ingen som bor. Politiet anbefaler derfor huseiere å la persiennene være oppe, og la lysene stå på i enkelte rom. 

– Da jeg snakket med politiet oppfordret de også huseiere til å ha en person som sjekker boligene en eller to ganger pr uke, sier «vaktmesteren» til Vikingposten.

PS! I Marbella på Costa del Sol har kommunen opprettet en egen spesialavdeling med 30 politifolk for å forhindre husokkupasjoner. Ordføreren i Marbella oppfordrer andre kommuner til å gjøre det samme.