Fem av 10 strever med boliglånene sine

Spania kommer dårligst ut i Europa. 

Spaniaavisen

Publisert 8. oktober 2009 15:15

MADRID

En spørreundersøkelse i seks forskjellige land konkluderer med at den økonomiske krisen rammer husholdningene høyst forskjellig.

49 prosent av spanjolene strever med sine månedlige innbetalinger til utlånsbankene. Dette står i sterk kontrast til 29 prosent hos italienere, 16 prosent av tyskere og briter og fem prosent av nederlenderne.

Les også: Boligprisene vil falle

Når det gjelder sparing kommer også spanjolene dårligst ut. 37 prosent av de 6.000 undersøkelsen omfattet sier de har gjeld og har brukt opp alle sparepengene sine. Dette er dobbelt så mange som i Nederland.

Går man enda dypere blir forskjellene mer påfallende. Bare sju prosent av nederlenderne mener de har alt for stor gjeld. 46 prosent av spanjolene mener de er i en tilsvarende utsatt posisjon.

Les også: Dette blir dyrere i Spania

10 år etter at euroen ble innført er det altså store individuelle forskjeller på økonomien i de deltakende landene. Direktøren i Janus Capital, firmaet som har gjennomført undersøkelsen, peker på at forskjellene godt kan gjøre drømmen om en harmonisert økonomi i eurosonen vanskelig å oppnå.