Farskapssak truer eks-kongen

Krever at Juan Carlos må avgi DNA-test.

Terje Aspdahl

Publisert 1. august 2014 06:04

MADRID

Da kongen abdiserte og overlot tronen til sin sønn, kronprins Felipe, mistet Juan Carlos også sin immunitet. Akkurat det sørget det spanske parlamentet kjapt å rette på da de godkjente en egen lov som skal beskytte den 76 år gamle eks-kongen fra mulige rettssaker.

Han kan kun stilles til ansvar av spansk høyesterett.

Og det er nettopp til høyesterett at en kelner i Katalonia har henvendt seg. Alberto Sola Jimenez (58) hevder han er Juan Carlos´ sønn. 58-åringen ble adoptert som baby, men hevder han ble unnfanget da hans mor hadde en affære med kongen før Juan Carlos giftet seg med dronning Sofia.

Nå vil en dommer ta stilling hva retten kan foreta seg, om den tidligere monarken kan forklare seg eller kan bli bedt om å avgi en DNA-prøve.

Tidligere har en 48 år gammel belgisk kvinne hevdet at hun er kongens datter etter at moren hadde et forhold til Juan Carlos. Alberto Sola Jimenez og Ingrid Saritau har kakket seg på lag. Deres DNA-tester viste at det 91 prosent sjanse for at de har én forelder felles.

Deres krav om å få den daværende kongen til å avgi en DNA-test ble avvist av domstoler i Madrid. Nå gjør man et nytt forsøk.