Får erstatning for intimspørsmål under jobbintervju

Hvordan hadde du reagert?

Spaniaavisen

Publisert 16. oktober 2014 10:49

TENERIFE

En kvinne som ble bedt om personlige gynekologiske spørsmål under et intervju med det spanske flyplasseieren Aena har blitt tildelt 3000 euro i kompensasjon.

I mai 2009 hadde kvinnen et intervju på Tenerife om jobb på flyplassen Los Rodeos. Kvinnen hadde i forbindelse med intervjuet fløyet fra Valladolid nord i Madrid.

Under intervjuet ble det påpekt at flyselskapet ikke ønsket å ansette kvinner som hadde planer om å ta fødselspermisjon og spurte henne om hennes planer og muligheter for å bli gravid. Kvinnen følte seg presset til å innrømme at hun hadde blitt sterilisert og derfor ikke kunne få flere barn.

Kvinnen ble forbigått til stillingen av en annen kvinne som ikke hadde en partner eller barn. 

Som svar på hvorfor hun ikke fikk jobben fikk hun beskjed om at det ville være svært vanskelig for henne å finne en skole på øya for hennes to døtre og for ektemannen å skaffe seg arbeid. 

Retten har funnet at spørsmålene som ble stilt og informasjonen som kandidaten ble tvunget til å gi,  var åpenlyst diskriminerende. 

Dommeren påpekte at spørsmål om familie og personlige forhold samt å presse kandidaten til å avsløre familiens planer og svært intime medisinske opplysninger, var unødvendig. Spesielt siden det ikke har noen betydning for arbeidsoppgavene som var tillagt stillingen.