Fant sitt drømmested i Alteas gamleby

Dette sier meglerne om boligmarkedet.

Spaniaavisen

Publisert 12. september 2013 11:12

ALTEA/ALBIR

Costa del Sol og Mallorca tiltrekker seg stadig flere kjøpesterke skandinaver. Ørjan Kvalvik og Gry Forøy fant imidlertid sitt drømmested i gamlebyen i Altea på Costa Blanca.

Paret fra Lillestrøm kjøpte i januar leilighet i gamlebyen i Altea. De hadde lenge vært på leting etter en plass langs Middelhavet som de kunne benytte som feriebolig for senere å bosette seg.

Ser du etter bolig i Spania? Sjekk ut disse prospektene

– Vi ønsket oss heller et sted i varmere strøk enn hytte på fjellet eller ved sjøen i Norge. I flere somre kjørte vi langs kysten i Frankrike, Italia og Sør-Spania uten å finne det vi lette etter. Ved en tilfeldighet ble vi tipset om Altea via bekjente og da var det gjort. Vi ble sjarmert av kunstnerbyen Altea med sin nydelige gamleby, frodige natur og fjell og ikke minst stabilt klima. Atmosfæren og lyset her er også fantastisk, sier Kvalvik og Forøy til Vikingposten.

– Fra Altea er korte avstander til flere storbyer som gir oss mulighet til å oppleve kunst og kultur som er viktig for oss begge. Når vi ikke benytter leiligheten leier vi den ut via et norsktalende firma og det har fungert utmerket. Vi retter også en stor takk til eiendomsmeglerfirmat vi benyttet som gjorde en fantastisk innsats for å finne det vi lette etter. Det var helt essensielt for oss med en norsk megler med lokalkunnskap siden vi ikke snakker spansk. Vi har funnet drømmestedet, sier Ørjan Kvalvik og Gry Forøy.

I vår bransjeguide finner du navn, telefonnumre, hjemmesider og epost til næringsdrivende

Historisk sett har Costa Blanca vært det foretrukne stedet å kjøpe eiendom for solhungrige skadinaver, med dette ser nå ut til å ha forandret seg ifølge statistikk fra spanske myndigheter. Costa del Sol og Mallorca tiltrekker nå ikke bare britiske og tyske kjøpere, men også kjøpesterke skandinaver på jakt etter drømmeboligen i den spanske solen.

Statistikken viser at etterspørselen etter boliger har økt betraktelig i disse områdene spesielt blant nordmenn og svensker og at det er en økende interesse etter boliger med høy standard.

Per Ivar Stømsnes, eier og driver av Costa Blanca Booking i Albir kommenterer utviklingen slik:

– For oss er det fantastiske tider. De tre siste årene har vært veldig bra. Somrene 2011 og 2012 hadde vi salgsrekord. I sommer, tross økende turisme, har det vært stillere. Årsaken kan være at dokumentavgiften økte fra 8 % til 10 % i sommer. Men salg og etterspørselen frem til nå i 2013 har vært økende. Vi har massiv etterspørsel fra nordmenn spesielt etter boliger med høy standard. Jeg tror dette skyldes oppløftende signaler fra spanske myndigheter og positiv mediaomtale i Norge. Kjøpegruppen har også forandret seg. Det er flere yngre mennesker som nå er på jakt etter boliger her i området – og da med høy standard. Vi har faktisk en utfordring med å skaffe nok boligprosjekter.

Les også: Salget av boliger i Valencia-regionen falt igjen

Strømsnes sier det er en tendens at nordmenn investerer i boliger i Spania istedenfor hytte på fjellet eller ved sjøen i Norge. Årsaken mener han er stabilt vær, gode boligpriser og meget bra tilgjengelighet. Flyavgangene fra Norge har økt og prisene er lave som gjør det mulig å benytte Spania-boligen også i weekenden. Han presiserer at ingenting tilsier at det i fremtiden blir lavere salg eller etterspørsel.

Ragnhild Stenbo eier og driver eindomsmeglerfirmaet Sol Albir sammen med sin mann Dag Stenbo. De har opplevd en salgsøkning i første og andre kvartal av 2013.

– Hovedsakelig er det utlendinger som kjøper, men også spanske. Jeg tror fusjon av spanske banker har gjort at spanjoler nå har kommet sterkere tilbake i boligmarkedet. Vi har merket en økning også blant investorer. Mange som allerede har boliger her i området, kjøper eiendom med tanke på utleie. Kjøpegruppen er yngre. Barnefamiler som oppholder seg her i kortere eller lengre perioder leier ofte før de investerer i egen bolig som de da senere benytter som feriebolig, sier Stenbo og sier at flere barnefamiler bosetter seg her også fast. De fleste jobber innen fiskeri, sjøfart- og oljebransjen.

– Vi selger flest boliger til europerer spesielt nordmenn, men også mye til russere. Jeg har et internasjonalt team med erfaring innen bransjen og tilbyr alle prisklasser innen leiligheter og hus. Det har vært jevn flyt i sommer og det blir mye aktivitet fremover med flere større invisteringsprosjekter, sier Ragnhild Stenbo.