Euro- og prisfall gir gode kjøpsmuligheter

Eiendomsmegler tror på boligboom - har ikke hatt større pågang etter hus siden begynnelsen av 2002. 

Terje Aspdahl

Publisert 18. februar 2010 11:43

TORREVIEJA

Skal du kjøpe bolig i Spania kan det være lurt å slå til nå. Den erfarne boligmegleren, Mona Nielsen, hos firmaet Din Bolig er ikke i tvil.

– For litt over ett år siden var euroen på over ti norske kroner. For øyeblikket er den så lav at vi snart kan se sjutallet. Mange har satt seg åtte blank som et valutamål for å gjennomføre Spania-drømmen i et marked med minus 30 prosent på boligprisene, og kursfall på 20 prosent. Med lav, og kanskje fremdeles synkende eurokurs, er det bare å kaste seg rundt, sier Mona Nielsen til Vikingposten.

Hvordan er euroen nå? Sjekk Vikingpostens valutakalkulator her

Den svake euroen – som i dag ble handlet rundt åtte norske kroner – gjør at de som skal kjøpe bolig i Spania – og har pengene sine i Norge – plutselig kan spare titusener av kroner på en eiendomshandel.

En bolig som for to uker siden kostet 100.000 euro (825.000 NOK) er
kursgevinsten på disse dagene 20.000 norske kroner. 

Les også: Euroen i fritt fall

Skal du kjøpe bolig er det lurt å ha alle papirer klar på forhånd. Eiendomsmegler Mona Nielsen har erfart at man må ha alle dokumenter, lån og NIE–nummer klare før man byr på en bolig. Selv da kan tingene ta litt tid.

Det er mange faktorer som skal klaffe for at man kan gjennomføre en rask handel i Spania. Selv med alt i orden tar det over en uke for å overføre penger fra norsk til spansk bankkonto, eller meglers klientkonto.

Les også: Boligsalget ned 25 prosent i fjor

– Her om dagen kom en ny faktor på banen for oss meglere. Sist fredag ba
myndighetene oss om NIE–nummer for å sende søknad til CAM Bank sin
risikoavdeling for å søke om lån på vegne av en kunde. Heldigvis hadde vi på
forhånd søkt om dette for ikke å trenere transaksjonen. Du kan altså ikke
lenger få deg NIE–nummer mens du venter på tilslag. Det er derfor smart å ha alt av papirer klare for å klaske til på et godt kjøp med en fordelaktig eurokurs, sier Mona Nielsen.

 Les hele saken og få alle tipsene i ukens Vikingposten. Den kan du laste ned gratis her.