Etterisolering av hus i Spania – slik går du fram

Spansk byggeskikk har vært milevis unna det vi kjenner fra Skandinavia. Pusset murstein og ettlags glass er det som gjelder. BOLIG gir deg her informasjon om mulighetene for etterisolering. 

Spaniaavisen

Publisert 29. oktober 2010 16:41

TORREVIEJA

La oss slå fast at å etterisolere husets vegger på en solid måte ikke er spesielt billig. Avhengig av hvor mange hindre som finnes på ytterveggene i form av balkonger etc, ligger kvadratmeterprisen på mellom 60 og 80 euro. Dermed kan isoleringen fort komme opp i 8.000 – 10.000 euro. Etterpå vil man ettertrykkelig merke at varmen holdes bedre ute om sommeren, og vintrene blir billigere å fyre seg gjennom.

Les også: Fikk endelig bukt med fukten

– Vi vet at noen håndverkere gjør etterisolering billigere enn oss. Men jeg tør påstå at vi leverer en kvalitet på arbeidet som holder i årevis. Gjør man ikke grundig forarbeid, kan man risikere at veggen sprekker og blir mindre tett allerede etter få år. Det kan bli dyrt, mener George Popa i byggefirmaet G.M.P.

Han kan fortelle at det særlig er skandinaver som er opptatt av å etterisolere husene sine i Spania. Energiøkonomisering er begrunnelsen for investeringen.

Les også: Dette skulle bli Torreviejas spa-anlegg

– Her på Costa Blanca holder det med fem centimeter isolasjon i vegger og gulv/tak. Nord i Spania, der det er et kaldere klima, benytter man ti centimeter. Og oppe i det kalde nord er det selvfølgelig behov for enda mye mer. Vi benytter termopanelplater. De ser omtrent ut som kompakt isopor. Platene skrus inn i veggen slik at de ikke skal flytte seg en millimeter. Dette er viktig for at isolasjonen skal fungere optimalt. Før vi kommer så langt har vi sjekket pussen på de utvendige veggene godt. Ved å banke i veggen hører vi om den har løsnet. I så fall er det bare å få den vekk, og ha på ny sement. Deretter legger vi på nett for å forhindre brudd i sementen. Så kommer termopanelplatene som skrus inn med en skrue i midten og én i hvert hjørne. Deretter kommer et nytt lag med netting, før veggen pusses. Finishen gjøres etter kundens ønske, forteller Popa til Vikingposten BOLIG.

Ser du etter bolig i Spania? Sjekk disse prospektene

Veggene er bare en del av selve arbeidet. Vinduene bør også skiftes ut hvis isoleringen skal ha noen hensikt. Vinduene bør ha doble glass. Det lar seg ikke gjøre å sette doble glass inn i eksisterende vindusrammer. Som regel. Derfor må alle vinduer skiftes ut. Vinduene lages i dag enten i aluminium eller PVC. Sistnevnte er det beste, i følge George Popa. Ulempen med PVC er at hele vinduet må skiftes hvis et lag glass går i stykker.

– Vi kan selvfølgelig også gjøre isolasjonsjobben innenfra. Da er det en fordel om huseier er 100 prosent sikker på at drenering utenfor huset er i orden og at det ikke finnes fukt i veggene. Uansett er det viktig å få skikkelig ventilasjon i hele boligen etter at isoleringen er ferdig. Vi benytter fem centimeters isolasjon også mellom etasjene, sier George Popa.

Leiebil over alt i Spania med gratis servicetelefon – på norsk

Lars Tristan SL mener at å skifte vinduer og ytterdører er det viktigste for å få god isolasjon i huset.
– Isolerglass, som vi importerer direkte, eller sikkerhetsglass, som også gjør gittere unødvendig, er det beste. Vi mener også at PVC-rammer er det aller beste. I følge våre beregninger medfører utskifting av vinduer og ytterdører 90 prosent besparing av den effekten som er mulig, sier Lars Tristan.

Å bare skifte vinduer og dører vil derfor bli rimeligere enn å satse på isolering av vegger i tillegg.
Noen pris på dette er det vanskelig å få greie på av våre to eksperter. Alle hus er veldig forskjellige. De vil ha et konkret prosjekt før de uttaler seg om pris.

Nyere byggeforskrifter i Spania setter krav til isolering og ventilasjon i nybygg. Fordi byggeaktiviteten er så lav for tiden vil det i praksis ta tid før slike boliger kommer ut på markedet i særlig grad.