Etter 14 år ved den norske skolen ble Anne sparket på dagen

Er fortsatt i sjokktilstand etter oppsigelsen.

Terje Aspdahl

Publisert 31. mai 2020 17:39

ALFAZ DEL PI

Én uke etter portforbudet i Spania var et faktum valgte Anzjøn å reise til sin syke mann i Norge, det skulle hun ikke ha gjort. Anne Anzjøn er mer eller mindre i fortsatt sjokktilstand etter hun fikk oppsigelsen fra Den norske skolen Costa Blanca via e-post tirsdag tidligere denne uken. 

– Jeg var i Spania de første 16 dagene av pandemien. Men siden mannen min, som hadde en nyretransplantasjon for over 30 år siden, ble sykere og sykere i Norge og er i risikogruppen, spurte meg om jeg ikke i det minste ville komme til Norge i begravelsen hans, hadde jeg i realiteten ikke noe valg. Jeg måtte til Norge, og jeg fikk kjøpt billett med SAS den påfølgende dagen. Etter ankomst Norge tok jeg kontakt med skolen og ga beskjed om at jeg hadde reist til Norge. Jeg fikk da beskjed om at jeg skulle ha meldt fra før jeg dro. Men som sagt, jeg hadde jo uansett ikke noe valg. Jeg måtte til Norge, forteller Anne Anzjøn til Spaniaavisen.

Les også: Advokat hevder skolen bryter loven så det synger

– Fortsatt er mannen min det kjæreste jeg har, sammen med våre fire barn, to barnebarn og svigerbarn. De svikter jeg ikke, selv om skolen og jobben har en stor plass i mitt hjerte. Mannen min, som hadde fått blodpropp og i tillegg en ryggprolaps, ble lagt inn på slag-avdelingen på sykehuset. Det hele var en traumatisk opplevelse, forteller 62-åringen. Under Norges-oppholdet har Anzjøn holdt hjemmeundervisning via nett som avtalt med den norske skolen i Spania for sine elever.

– Vi har gjort alt vi kan for at hjemmeundervisningen skulle fungere. Jeg har ikke på noen måte forsømt jobben min under karantenetiden. Ei heller under alle de årene jeg har jobbet ved skolen. En jobb jeg har satt stor pris på og som jeg alltid har gitt mitt ytterste for. Jeg har stilt opp for skolen ved alle anledninger, aller mest fordi jeg vil skolen vel og at den skal være et positivt bidrag i det norske miljøet. Det mener jeg fortsatt er veldig viktig, sier hun.  

I løpet av sine 14 år ved skolen, fra 2004-05 og 2007 frem til sist tirsdag har Anzjøn vært syk i to dager – til sammen. Muligheten til å få seg en ny lærerjobb tror hun er minimal.  
  – Jeg var først et år ved skolen fra 2004 til 2005 og likte meg så godt at jeg søkte meg tilbake og har jobbet der siden 2007. Nå er jeg 62 år og står uten referanser om jeg skal søke ny jobb.  Jeg kan virkelig ikke forstå at jeg har gjort skolen så galt at dette er rettferdig, sier hun.  

Sett denne? Lærere ved skolen ble advart på forhånd

Mandag starter skolen opp igjen, men uten Anne Anzjøn og de fleste av hennes elever. 
 
– Jeg vet at ni elever er i Norge uten mulighet til å reise til Spania, mens to er her. Selv om jeg fortsatt må være en uke til i karantene ville jeg heller ikke kunne møtt på skolen i morgen. Jeg er over 60 år og i risikogruppen og skal ikke møte uansett. Jeg kan ikke forstå jeg ikke kunne fortsette med hjemmeundervisning, forteller Anzjøn. Nå får hun SMS fra elevene som ikke får kontakt med henne på hennes tidligere e-post.
– Den slettet skolen sammen med oppsigelsesbrevet, et oppsigelsesbrev som også forsvant med tilgangen til min e-post. Jeg kan ikke annet enn beklage overfor mine elever. 

Nå blir saken hennes advokatmat, hvor det spanske utdanningsforbundet UGT stiller med advokat for de organiserte oppsagte lærerne.  

– Jeg ser også de lærerne som støtter ledelsen mener seg dolket i ryggen. Ingen av oss oppsagte lærere gikk ut med saken før skolens ledelse hadde uttalt seg om dette i media. Da er det ingen grunn til at ikke vi skal fortelle vår side av saken. Jeg vet vår advokat, som sier vi har en god sak, har kontaktet skolen. Men hva det er kommet ut av det vet jeg ikke, sier Anne Anzjøn til Spaniaavisen.