Erik og Gerda med Norges lengste samlivsbrudd

Fant tilbake til hverandre etter 65 år!

Spaniaavisen

Publisert 13. mars 2013 16:26

ALFAZ DEL PI

Kjærligheten blomstret mellom Erik og Gerda under krigen. De to var sammen i to år mot slutten av krigen. Begge var forelsket og håpet på en fremtid sammen. Men det ville ikke faren til Gerda ha noe av. Han mente den fem år eldre Erik var for gammel for den 16 år gamle Gerda. Hun måtte gjøre det slutt.

Og slik ble det. I 65 år levde så de to hvert sitt liv i Bergen. De så ikke hverandre en eneste gang. Ikke før Erik, som da var blitt enkemann, kom over et bilde av Gerda i magasinet ”VI OVER 60” like før julen 2010.

– Jeg hadde da vært alene i seks år og synes det var en fryktelig kjedelig tilværelse. Mine barn og barnebarn har tross alt sine egne liv, og de kan ikke sitte hos meg hele tiden. Men så kom jeg over bildet av Gerda og fikk lyst å ringe henne.

Les også: Ber folk ta med seg søpla hjem

– Etter mye om og men klarte jeg å spore henne opp i blokken hun bodde på Landås. Jeg ringte feil tre ganger før jeg endelig fikk henne på tråden. Jeg presenterte meg og lurte på om hun husket meg igjen. Det ble helt stille i andre enden og jeg lurte på om hun hadde segnet om, sier Erik Nysæther og ler hjertelig.

– Jeg ble helt stum, og det er det sjelden jeg blir. Etter noen sekunder fikk jeg summet meg og vi begynte å prate. Da hadde jeg vært enke i 20 år og bestemt meg for at jeg aldri mer skulle ha en mann i livet mitt. Men når Erik ringte ble denne beslutningen lagt bort. Den første uken ringte vi så mye til hverandre at Erik fikk 1400 kroner ekstra i telefonregning. Vi traff hverandre nøyaktig en uke etter den første telefonsamtalen og siden har vi vært sammen hver eneste dag.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

– Først litt hos hverandre før vi for ett år siden flyttet sammen i en serviceleilighet på Åsane i Bergen. Nå bor vi der store deler av året og så er vi her på Reuma Sol mer og mer. I fjor var vi her seks uker og i år er vi her 12 uker. Men vi har allerede bestilt et fire måneders opphold her igjen fra og med 30. november i år. Vi stortrives sammen, og spesielt i Spania om vinteren, sier Gerda Almestad.

De to er også nyforlovet. For ett år siden svingte de innom en gullsmed på Åsane Senter og fikk seg ringer. Men det blir ikke bryllup. Det skaper for mange komplikasjoner. De har det godt nok som samboere og med gullringen på fingeren.

– Vi må bare si at et bedre sted for oss å være om vinteren enn Reuma Sol kan man umulig finne. Her har vi det trygt og godt med sykepleier, fysioterapeuter og lege lett tilgjengelig. Vi har behandling hos fysioterapeut to ganger i uken. Det er vi helt avhengige av med de gamle kroppene våre.

I tillegg blir det vasket i leiligheten to ganger i uken. Hele staben er bare helt fantastiske. Derfor var vi ikke i tvil om at vi skal ned igjen hit til vinteren. Da skal vi være her i fire måneder. Feire jul og kose oss, sier Gerda.

– Jeg føler meg langt friskere her i Spania enn det jeg gjør i Norge. I hvert fall på denne årstiden. Her er vi ute på tur hver eneste dag. I Bergen ville vi sittet inne hele vinteren. Denne uken var vi på busstur til en vinbodega med en hel gjeng herfra. Faktisk på min gebursdag. Jeg ble 88 år. Vi koste oss, drakk vin og spiste deilig mat.

– Vi koser oss masse sammen. Vi kan sitte og prate i mange timer. Spesielt om gamle dager. Da vi var sammen de to årene under krigen. Nå har vi faktisk igjen vært sammen to år, og vi har planer om enda flere år sammen, sier Erik.

– Jeg føler meg som 16 år igjen. Jeg har akkurat de samme følelsene for Erik nå som da. Vi våkner opp sammen om morgenen og Erik sier til meg at han er glad i meg i dag også. Når vi legger oss om kvelden holder vi alltid hverandre i hånden, og ofte våkner vi opp med å holde i hendene. Ja, vi har det veldig bra sammen på våre eldre dager, sier Gerda Almestad.