Er du glad i kebab? Da kan du stoppe å lese...

Forbrukerorganisasjon er bekymret etter avsløring.

Spaniaavisen

Publisert 7. oktober 2014 21:24

MADRID

Den spanske forbrukerorganisasjonen La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) har avslørt bruk av kjøtt fra hest, kylling og kalkun i kebaber som skulle inneholde oksekjøtt.

OCU har analysert 25 kebaber innkjøpt i Madrid. Man har målt kvaliteten på kjøttet, næringsinnhold og hygiene. 

I hele 24 av kebabene fant man kjøtt fra andre dyr enn storfe. Hestekjøtt var det i sju av kebabene, men under en prosent. Det er grensen EU har satt, slik at man kan ikke snakke om svindel. Situasjonen er lik når det gjelder kalkunkjøtt. I 13 prøver ble det funnet kalkunkjøtt, men under en prosent.

Selv om dette ikke er ulovlig advarer OCU mot denne utviklingen. 

Kylling derimot forekommer i store mengder.  I seks av prøvene som er foretatt var det hele 60 prosent kyllingkjøtt i kebaben som skulle inneholde oksekjøtt.

11 kebaber inneholdt mellom 40 og 60 prosent kylling, og kun tre inneholdt mindre enn en prosent. Dette mener OCU ikke bare er en økonomisk svindel, men også svindel med kvaliteten.

Også hygienen kan det gjøres mye med, 11 av de 25 prøvene viste tegn på manglende hygiene i tillagingen.

Forbrukerorganisasjonen sier at de undersøkte kebabene inneholder mer salt og fett enn vanlige hamburgere, og oppfordrer til begrenset inntak av den populære retten.