En neve nøtter forebygger hjertesykdommer

Sammen med middelhavskost kan nøtter redusere symptomer på forstadier til hjertesykdommer, mener spanske forskere.

Spaniaavisen

Publisert 9. desember 2008 21:13

VIRGILI

Forskere har testet kostholdet til pasienter med såkalt metabolisk syndrom. Dette innebærer en gruppe symptomer som fedme, høyt blodtrykk, høye kolesterolverdier og problemer med insulin.
Syndromet ses som en tidlig indikasjon på at en pasient kan utvikle hjerteproblemer eller diabetes.

Les også: Spar tusener på å velge rett supermarked i Spania

Forskerne har testet effekten ved å endre dietten til 1200 pasienter, der to tredjedeler av gruppen led av metabolisk syndrom. 13,7 prosent av de som spiste middelhavskost med mye fisk frukt og grønnsaker og i tillegg 30 gram nøtter per dag, fikk synkende verdier knyttet til det metabolske syndromet.

Det var en mindre nedgang (6,7 prosent) blant de som spiste middelhavskost med et ekstra tilskudd av olivenolje. Å spise normal kost med lite fett viste seg å gi liten effekt. Bare to prosent kunne vise til nedgang i syndromet viser resultatene. Undersøkelsen er nylig publisert i magasinet Archives of Internal Medicine.

Les også: Utestenges fra stranden

De som spiste nøtter regelmessig fikk også en smalere livvidde.

Forskere fra universitetet Rovira i Virgili i Spania som gjennomførte undersøkelsen, tror at årsaken til de gode resultatene til de som spiste nøtter har sammenheng med at nøtter hjelper kroppen til å motstå skadene som oppstår i cellene på grunn av insulin.