En god natts søvn reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer

Så mange timer må du ha på puten.

Spaniaavisen

Publisert 14. mars 2014 08:52

MADRID

Minst sju timer søvn om dagen og en sunn livsstil reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med 65 prosent og dødeligheten med opp til 83 prosent, viser en undersøkelse utført av la Fundación Española del Corazón (FEC).

Studien, som er publisert i European Journal of Preventive Cardiology, omfatter livsstilsvanene til 14 639 personer og ble gjennomført over en periode på 12 år.

Les også: Øl er bra for blodtrykket

Av de som hadde sunne matvaner, et balansert liv med regelmessig mosjon, ikke røyket og inntok moderate mengder med alkohol, ble risikoen for hjerte-o g karsykdommer redusert med 57 prosent og dødeligheten med 67 prosent.

For de som sov minst syv timer om dagen ble risikoen ytterligere redusert med henholdsvis 14 prosent og 22 prosent.

Søvnmangel er også assosiert blant annet med overvekt og fedme og høyt kolesterol.

Forskere og spesialister innen hjerte- og karsykdommer sier at søvn på mellom syv til ni timer øker blodsirkulasjonen og senker blodtrykket mellom 10 og 15 prosent.

De understreker også at det er viktig med mosjon, men aldri etter å ha spist da arbeider hjertet mer på grunn av fordøyelsen, noe som kan øke risikoen. Studien viser også at en lur på mellom 20 og 30 minutter er en god måte å forebygge hjertesykdommer på fordi det senker blodtrykket og kroppen får slappe av.