Én av fire pensjonister i Alicante lever under fattigdomsgrensen

Kjøper matvarer som ellers ville blitt kastet på markedene - må ta seg av barn og barnebarn uten jobb.

Spaniaavisen

Publisert 18. november 2013 10:34

ALICANTE

Hundrevis av eldre mennesker ankommer markedet mot slutten av dagen. Slik får de kjøpt matvarer som ellers ville blitt kastet, mye billigere. Eller man går igjennom det selgerne rett og slett kaster, og der finner man fullt spiselig frukt og grønnsaker.

De skulle nyte pensjonisttilværelsen etter et hardt arbeidsliv. I stedet må de ta seg av barn og barnebarn uten jobb og inntekter. I tillegg er det mange som må ta seg av familiemedlemmers boliglån.

Ferie eller bare helgetur? Book hotell og overnatting her

I Spania har krisen ført til nedkorting av hjelp og økte egenandeler, ikke akkurat den beste kombinasjonen for den som plutselig står uten arbeid. Og pensjonistene er de som i mange tilfeller må ta regningen.

Man har beregnet at det er 217.800 husstander i Alicante-provinsen hvor pensjon er eneste inntektskilde. Og pensjonistene blir stadig fattigere. En av fire pensjonister lever nå under fattigdomsgrensen i Alicante-provinsen.

– Vi som hjelper familien er ikke helter i denne krisen. Jeg tenker heller at dette samfunnet er en lidelse, sier Ángel Espinar, generalsekretær for pensjonistene i fagforbundet CC OO i området L’ Alcanti-Les Marines. Han viser til eksempler der pensjonister dropper tannlegebesøk til fordel for å hjelpe familien.

Les også: Ber Benidorm droppe tiggerforbudet

– Når du trodde du kunne bruke tida på å reise og nyte alderdommen, må du istedet sørge for mat og skolemateriell til barn og barnebarn som har havnet på gaten, sier Espinar til Alicante-avisen Informacion.

Kike Romá som leder en organisasjon mot fattigdom i Alicante forteller til avisen at de eldre er spesielt utsatt, sammen med funksjonshemmede og barn. Og han har tall som viser at situasjonen i provinsen er alvorlig.

Hele 26 prosent av de 297.000 pensjonistene i Alicante lever under fattiggdomsgrensen. En enkepensjon er for eksempel på 573 euro i måneden. Tidligere fikk denne pensjonisten hjelp av familien for å klare alle utgiftene. Nå er situasjonen i mange hjem at denne pensjonisten må hjelpe resten av familien.

Kike Romá kritiserer også sterkt egenandelene som er innført i helsevesenet. Disse rammer de fattigste på en urimelig måte ifølge Romá. Også hjelp til eldre og syke er det kortet ned på. 

– Vi har folk som sitter i arrest hjemme, sier han og viser til eldre og syke som sitter i leiligheter uten muligheter for å komme seg ut.