Ekspert tror euroen skal opp i 9,70 NOK

En uvanlig svak norsk krone har gjort Spania dyrere for nordmenn.

Terje Aspdahl

Publisert 12. oktober 2015 10:06

COSTA BLANCA/OSLO

Bør en vente hvis en planlegger store investeringer? Hva skjer videre? Vi har snakket med noen eksperter.

I ettermiddag kostet en euro 9,24 norske kroner. Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets tror kronen vil svekke seg ytterligere – og euroen vil bli dyrere.

– Til tross for at kronen er så svak ser vi fortsatt potensial for videre svekkelse av kronen de nærmeste månedene. Oljeprisen vil kanskje komme noe opp, men ikke nok til å fjerne bekymringene for norsk økonomi, norske nøkkeltall vil ytterligere svekke seg og vi tror sentralbanken vil kutte renten igjen i desember. I tillegg er likviditeten i kronen svak og svekker seg normalt mot årsslutt. Dette gir også god grunn til å holde seg unna kroner nå. Vi ser for oss at EURNOK kan stige mot 9,70 i desember, sier Viland til Vikingposten.

Les også: Utlendingene er på "kjøper´n" igjen i Spania

Hun konstaterer at «kronen er uvanlig svak» og har bare vært svakere 13 dager de siste 15 årene. Hovedårsaken er det fallet som har vært i oljeprisen og de konsekvenser det gir for norsk økonomi og rentenivå. Utover neste år tror DNB imidlertid at stemningen kan komme til å snu.

– Vi venter at oljeprisen vil stige og at markedsaktører etter hvert vil se at den lavere oljeprisen ikke betyr noen krise for norsk økonomi, men en periode med lavere vekst enn vi har vært vant med. I tillegg venter vi at både den svenske og europeiske sentralbanken vil gjøre sin pengepolitikk enda mer ekspansiv, noe som vil føre til at den norske kronen blir relativt mer attraktiv. Det at kronen fremstår undervurdert på dagens nivåer taler også i retning av at kronen skal hente seg noe inn igjen på sikt. Om ett år venter vi at EURNOK noteres omkring 9.00.

Vurderer du å kjøpe bolig mener Richard Von Knoop i Caja Murcia at du bør ta hensyn til andre faktorer enn kronekurs.

Sett denne? Har du bolig i Spania? Slik kan du få mindre i skatt

– Skal du låne til bolig får du lavere renter gjennom hele lånets løpetid og det betyr mer enn en betaling nå. Selv om euroen er dyrere noe som betyr en høyere pris på boligen, er lave priser i boligmarkedet en viktigere faktor. Prisnedgangen til nå og den forventede positive utviklingen, gir større fordeler på sikt enn en dårlig vekslingskurs akkurat nå, mener von Knoop.

De fleste banker har en lånegrad på mellom 60 og 72 prosent, minner banksjefen om.

– Differansen er egenandelen og de administrative utgiftene. Dermed kan man begrense vekslingskursens betydning i handelen, sier Richard von Knoop.