Eiendomsekspert: - Det verste er over

Eiendomsekspert Gonzalo Bernardos tror at det verste er over i boligbransjen.

Spaniaavisen

Publisert 10. januar 2009 13:51

MADRID

 – Siden prispresset på boliger er over og regjeringen har igangsatt skattetiltak, vil vi ikke oppleve like horrible tilstander i år som i fjor. Selvfølgelig vil vi kunne se langt etter de magiske boligårene, men vi er over den verste kneiken. Men 2009 vil bli et dårlig år, akkurat som 1993, tror Bernardos.

Han tror at bankene i år vil tilby lån opp til 110 prosent hvis man også kjøper kjøper bolig av bankene. Hvis renten holder seg lav, og kanskje senkes ytterligere, vil dette stimulere til økt boligkjøp utover året. Renten på boliglån har allerede sunket til under 3 prosent.

Her finner du boliger til salgs.

Gregorio Izquierdo, direktør for det økonomiske forskningsinstituttet og professor ved UNED, er litt mer forsiktig i sin spådom. Han vil ikke friskmelde boligmarkedet før på slutten av året. Han tror at på det tidspunktet vil markedsprisene ha stabilisert seg. Det er et godt tegn.

42.883 boliger ble solgt i oktober i fjor. Det er 28 prosent færre enn i 2007. I følge det nasjonale statistikkinstituttet er det stor forskjell i trendene for nye (- 9 prosent) og brukte boliger (- 43 prosent).

Les også: 900.000 kan miste jobbene på grunn av boligkollapsen

Verdiene på eiendommene sank med 10 prosent til gjennomsnittlig 135.000 euro.