Du får svi for dyrere euro

Denne uken måtte du ut med åtte kroner og tretti øre for å få kjøpt en euro. Dette får konsekvenser for mange nordmenn i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 18. september 2008 16:51

COSTA BLANCA

Er du pensjonist og får pensjonen din utbetalt i norske kroner, får du for tiden betydelig mindre for pengene dine her i Spania. Har du en pensjon på 250.000 kroner i året vil du tape i underkant av 10.000 kroner i året på denne høye euroen.

– Den sterke eurokursen skyldes svak krone. Krona er svekket på grunn av usikkerheten i dagens finansmarked. I tillegg har både Oslo Børs og oljeprisen falt drastisk de siste ukene. Den norske krona er en liten valuta som mange finansinstitusjoner verden over spekulerer i. Når finansmarkedet er preget av uro og usikkerhet selger mange seg ut av den norske krona og kursen faller, sier valutaanalytiker i DnB Nor, Camilla Viland, til Vikingposten.

Hun mener det likevel ikke er grunn til å gjøre noe drastisk for folk i Spania som har pengene sine i Norge.

– Alle jeg snakker med om dagen innenfor finansmarkedet mener krona skal opp igjen til normalt nivå. Oljeprisen vil ta seg opp igjen, og den norske økonomien er langt mer attraktiv enn de fleste land i EU og USA. Jeg tror uroen i finansmarkedet har nådd toppen. Men på kort sikt kan vi nok oppleve at krona svekkes enda litt til. Uansett mener alle eksperter at vil tingene vil normalisere seg i løpet en stund. Også kursen på den norske krona, sier Viland.

De som lurer på å kjøpe bolig i Spania, og har pengene sine i Norge, må regne med noen prosent mer i kostnader ved et eventuelt kjøp. Selv om det er kjøpers marked, og man for tiden kan gjøre gode kjøp, vil man oppleve at den sterke euroen "koster flesk".

En bolig til en million kroner vil nå plutselig bli hele 45.000 kroner dyrere. En prisøkning på 4,5 prosent. Bare på grunn av stigende eurokurs mot den synkende norske krona.

Sjekk vår oppdaterte valutakalkulator på: www.spaniaavisen.no/wip4/detail.epl?cat=15236