Dramatiske kutt for Reuma Sol

Ifølge ledelsen er institusjonen i fare på grunn av kuttene i statsbudsjettet.

Spaniaavisen

Publisert 11. oktober 2012 06:39

ALFAZ DEL PI

Direktør Harald Halvorsen fortviler. Statsbudsjettet ble en gedigen nedtur for Reuma Sol. De risikerer å miste flere millioner kroner i inntekter fra Statens Behandlingsreiser. SB har fått redusert sitt budsjett med en fjerdedel. Hele 25 millioner har SB fått mindre fra og med 2013.

– Driften ved Reuma Sol vil garantert forsette selv med disse kuttene, men vi kan risikere å måtte nedbemanne kraftig. Den rød/grønne regjeringen gjør det virkelig vanskelig for nordmenn i Spania. Nå håper jeg Arbeiderpartiet lokalt her på Costa Blanca tar denne saken opp med ledelsen i Oslo. Vi risikerer å miste inntekter i størrelsesordenen fra 1,5 til 3 millioner kroner. Noe som betyr at vi går fra overskudd til underskudd neste år, sier direktør Harald Halvorsen til Vikingposten.

Få nyhetene på epost når de skjer, meld deg på vårt nyhetsbrev. Tjenesten er gratis

I 2009 var statsminister Jens Stoltenberg på besøk hos Reuma Sol i Alfaz. Da Vikingposten intervjuet ham var han klar i sin tale:

– Reuma Sol er et fantastisk anlegg. En flott plass for nordmenn å oppholde seg. Spesielt de som trenger behandling har godt utbytte av dette. Når barn med revmatisme sier til meg at dette er som å komme i himmelen, får jeg lyst til å bruke mer penger på slike gode formål, sa Stoltenberg.

Dette var før valget i 2009, og som kjent er det ikke alltid man holder sine valgløfter i norsk politikk.

Les også: Takker kommunen i Norge for et godt og verdig liv i Spania

Overlege hos Statens Behandlingsreiser, Karin Ø. Forseth, fortviler også. Spesielt når Vikingposten viser til oppslaget med Stoltenberg for tre år siden.

– Hans uttalelser og handlinger i etterkant taler for seg selv. Vi i SB jobber hardt for tiden med å finne ut hvor vi skal kutte i tilbudet. Totalt sender vi 2500 pasienter utenlands i år. 1800 av disse er revmatikere. Men hvor store kuttene blir for denne gruppen, og da Reuma Sol til slutt, er langt fra klart, forteller overlege Karin Ø. Forseth til Vikingposten.

– For det er ikke tvil om at behandling i varmt klima har langtidsvirkninger. Dette er vitenskapelig bevist en rekke ganger, sier overlege Forseth.

Sjekk ut vår oversikt over boliger til salgs i Spania

Vesle Maria Alvilde Johnsen (6) fra Tromsø er på sin andre behandlingsreise med SB. Hun stortrives på Reuma Sol.

– Det er gøy å gå på skole her. Så er det gøy å bade i bassenget og trene i gymsalen. Alt er egentlig gøy. Jeg har også fått mange gode venner, forteller Maria Alvilde Johnsen.

– Sist vi var på behandlingsreise med Maria var i 2010 på Lanzarote. Da hadde vi en praktfull vinter med henne hjemme i Norge etterpå. Hun kunne gå i trapper og løpe litt rundt. For oss er dette som natt og dag. I fjor fikk vi ikke tilbud fra SB, og da måtte vi betale reisen selv til Syden. I tillegg til medisinen er et opphold om høsten i Syden helt essensielt, sier pappa, Ørjan Johnsen.