Disse sedlene kan begrense finanskrisen

108 millioner 500 euro-sedler som er i omløp i Spania kan skaffe mer penger til spanske banker. Problemet er at mange av milliardene er svarte penger.

Spaniaavisen

Publisert 7. oktober 2008 07:41

MADRID

Den spanske regjeringen vurderer nå tiltak for å få mer penger til bankene. En ide som statsministeren sies å være positiv til er å tilby skatteletter til de som oppgir sine svarte penger. Penger man mener hovedsakelig er tjent i eiendomsspekulasjon. 

Beviset på hvor sterk den svarte økonomien er i Spania, er alle 500 euro -sedlene som er i omløp. Hele 108 millioner av sedlene som hver seg er verd rundt 4000 norske kroner, befinner seg her i landet. Regjeringen mener at disse pengene er et ”hemmelig våpen” som viser hvor sterk spansk økonomi er. 
Avisen El Mundo melder at regjeringen er delt i synet på å få de svarte pengene til bankene. Det totale beløpet er på ufattelige 54 milliarder euro og om de finner veien til bankene ville selvsagt det bety enormt for likviditeten. 

På tross av at statsminister Zapatero meldes å være positiv, sies det at både finansminister Pedro Solbes og Spanias Bank er i mot forslaget. De begrunner visstnok det med at dette ville være økonomisk amnesti for forbrytelser i eiendomsbransjen. I en meningsmåling utført for den spanske avisen Público, sier flertallet at de er for å at staten kan hjelpe bankene, men ikke byggefirmaene.