Disse plantene er det enklere å lykkes med

Hvilke planter og blomster trives best og klarer seg godt uten alt for mye omsorg her på Costa Blanca? Her er noen muligheter.

Spaniaavisen

Publisert 19. april 2019 08:37

COSTA BLANCA

Det er vår i Spania og tiden er inne for å friske opp balkonger og terrasser. Det er ikke like lett å vite hvilke planter og blomster som trives best på disse breddegrader som hjemme. Vi har hentet noen tips fra Alicante-avisen Informacion om de mest motstandsdyktige plantene.

Det er viktig å velge enkle og resistente planter som ikke krever alt for mye omsorg. Da kan du få balkongen til å se ut som et lite kunstverk uten alt for stor innsats. Her noen eksemplarer som du kan pynte opp med, uten at de dør i forsøket.

Hibiskus (Hibisco) er også kjent som Hawaii-rose på norsk, er perfekt for å gi terrassen eller balkongen en middelhavs-touch. Denne eviggrønne planten har vakre traktformede blomster. Fargen kan være rød, gul, oransje, rosa, hvit, blå eller lilla. Planten når sin maksimale prakt om sommeren, men for å få en virkelig eksplosiv blomstring bør den beskjæres på våren.

Frost er ikke bra for hibiskusen og den bør stå lyst, hvor den kan nås av solen. Om vinteren trenger den svært lite vann, men skal vannes godt om sommeren.

Petunia er en plante som skal vannes daglig under blomstringen, som er på våren og sommeren. Den krever likevel mindre vann enn andre lignende planter. Det er viktig å være forsiktig når du vanner denne planten, slik at du ikke væter blomstene. Du skal heller ikke vanne i de timene det er mest sol. 

De vanligste fargenyansene er røde og rosa. Det finnes også blå, fiolett eller stripete med to farger.

Jasmin (Jazmín) er en type klatreplante. Den kan brukes til å dekke en overflate og gir fra seg en søt duft til omgivelsene. Blomstene er små, ofte hvite, men kan også være rødaktig eller gule. Planten må ikke plasseres midt i solen, halvskygge er best. Den tåler lave temperaturer om du dekker til røttene.

Sett denne? Advarer mot telefonsvindel

Geranium (Geranio hiedra) er en velkjent plante, opprinnelig fra Sør-Afrika, og en av kandidatene til å kalles dronningen av balkongene. De motstandsdyktige med hengende blomster gir flott farge og volum til terrassen, spesielt om sommeren, som er tiden da planter har en maksimal blomstring.

Det anbefales på det sterkeste at geraniumen får direkte sollys for å øke blomstringen, med unntak av de varmeste timene på dagen. Om våren må planten vannes minst to ganger i uken, mens en gang i uken er nok i andre årstider. Som med andre planter anbefales det å beskjære om våren for at den skal blomstre sterkere om sommeren.

Katteklo, (Uña de gato) vekker oppsikt med sine røde, oransje eller fiolette blomster. Planten kryper og er ideelle for å dekke forskjellige områder. De er i sin maksimale prakt i april og mai. Den trenger ikke mye stell og er en motstandsdyktig plante, men om du vil hjelpe til med blomstringene hjelper det å fjerne de visne blomstene. Katteklo tåler sol, men liker ikke frost. 

Florist Elisabet Carlson hos «The Flower Shop» i Torrevieja er enig i disse blomstervalgene, men har også egne favoritter for å pynte opp til vår og sommeren uteområdene.

– De nevnte her er alle hardføre og egner seg godt. Jeg vil også trekke frem Surfinia, som er en kloning av Petunia. Den ligner veldig men er enda mer hardfør. Så har vi Afrikansk margarita (Soløye). Den er flerårig, men husk at det er viktig å plante de om i større potter og kasser etterhvert. De trenger mye næring.

– Til slutt vil jeg også ta med Pelargon, den er fin å ha i blomsterkasser. Den er hardfør, men vær litt mer forsiktig med solen. La den få litt skygge, sier Carlson.