Diktator Franco forblir æresborger

Bystyret i Orihuela behandlet tirsdag et forslag om å frata Spanias tidligere diktator Franco hans gullmedalje og tittel som æresborger i byen. Forslaget som ble framført av PSOE (sosialistene) og Los Verdes (de grønne) ble nedstemt.

Spaniaavisen

Publisert 18. september 2008 16:23

ORIHUELA

De to partiene mente at det nå var på tide med oppgjør med fortiden, og at det er umulig å kritisere et regime, hvis hovedfiguren fortsatt, lenge etter sin død og regimets oppløsning, skal få beholde sine æresbevisninger. Man viste også til andre steder i Spania hvor PP (Partido Popular) har stemt for lignende forslag.

David Costa fra PP som har rent flertall i bystyret argumenterte med at ”det er ikke vår oppgave å skrive om historien”, og at ”å se seg tilbake kan kun gi negative konsekvenser”.

For Joaquin Ezcurra fra det Liberale partiet var dette en vanskelig sak.  – Jeg er sønn av en mann som sto nær Francos regime. Selv om jeg ikke liker å skifte navn på gater og å ta vekk symboler, så kan ingen demokrat stemme imot dette. Sosialistene og de grønne ber kun om er at vi følger loven, og vi politikere må følge loven som alle andre, sier Ezcurra.