Dette sier meglerne om det spanske boligmarkedet

27 prosents salgsøkning i Valencia-regionen. Samme tendens har vist seg i tre kvartaler på rad. 

Spaniaavisen

Publisert 1. oktober 2010 17:48

COSTA BLANCA

I følge Boligdepartementet er økningen i boligsalget nå helt tydelig. Ikke siden 2006 har økningen i salget vist seg over så lang tid som det siste året.

Det er ikke bare spanjoler som kjøper bolig nå. 8765 utenlandske boligtransaksjoner ble gjennomført i 2. kvartal i år. BOLIG tok en ringerunde til forskjellige eiendomsmeglere i distriktet for å høre om de kunne bekrefte tendensen og tallene som Boligdepartementet kommer med.

Les også: – Kjøp bolig i Spania nå

– Vi har hatt en økning på rundt 50 prosent i vårt salg i 2. kvartal i år. Nesten alle som kjøper hos oss er ikkeresidente, fortrinnsvis skandinaver, tyskere, russere og iranere, forteller Troels Wendel hos IA Procon i Torrevieja.

Kari Petersen i Casa y Propiedad i Orihuela Costa melder om at hos dem er tendensen at yngre familier i full jobb nå utgjør en økende kundegruppe. Fordelingen mellom nasjonalitet er 90 prosent nordmenn og 10 prosent svensker.

Les også: Slik unngår du skattesmell på boligkjøpet

– Markedet har tatt seg markant opp. Vi har mer enn doblet omsetningen i 2. kvartal. De som kjøper er +45 år, har en ryddig/god økonomi, livsglade mennesker med ønske om et aktivt og innholdsrikt liv. Vi selger hovedsakelig til nordmenn, men også til noen svensker. Det mest populære er resorts, og da spesielt La Manga Club og Mar Menor Golf resort, sier Tom Wergeland hos Wergeland & Partners.

Mikael Olle Röstén hos Spanienvilla har merket stor pågang av boligspekulanter det siste året.

Her finner du boliger til salgs

– De har jo sett at de rett og slett må handle nå. Problemet på sikt blir at de billigste boligene kommer til å forbli usolgte, fordi de ikke har en attraktiv beliggenhet i forhold til det utenlandske markedet, uttaler Röstén.
Werner Bigseth hos Kulsveen mener det norske kjøpermarkedet har vært stabilt de siste tre-fire årene.

– At oppgangen har vært så kraftig skyldes nok at andre kjøpergrupper, for eksempel russere, har kommet sterkere på banen. At nordmenn hele tiden har kjøpt, skyldes nok at de ikke ble like sterkt rammet av finanskrisen som andre land. Nå stabiliserer økonomien seg i andre deler av Europa. Derfor kommer huskjøperne igjen også, mener Werner Bigseth.