Dette sier meglere om boligmarkedet nå

Pisos: Boligsalget til utlendinger vil stoppe opp. 

Terje Aspdahl

Publisert 24. september 2020 08:50

COSTA BLANCA

Ifølge eiendomsportalen Pisos vil boligsalget til utlendinger praktisk talt stoppe opp i andre halvår. Dette sier eiendomsmeglere på Costa Blanca om veien videre.

Sammenlignet med samme periode i fjor venter Pisos at salget vil falle 50 prosent, noe som betyr 25.000 færre boligsalg i Spania.

Verst rammes turistområder i Valencia-regionen, på Balearene, Kanariøyene, Murcia og Andalucía.

I november i fjor startet Beatriz González Almås og Henning Marczynski opp eiendomsfirmaet Checkpoint Real Estate. Noen måneder senere var pandemien et faktum.

– Vi startet opp i november 2019 etter å ha ha lekt med planene en stund, og var mer eller mindre oppe og gikk i slutten av februar 2020, og 14. mars kom «lock-down», forteller Beatriz González Almås til Vikingposten.

Hun fortsetter:

– Vi er fornøyde, selv om det ble en spesiell oppstart. Men vi brukte tiden under lockdown til å jobbe hjemmefra helt frem til mai. Vi fikk inn tatt inn mange boliger, og har hatt mye oppfølging på kjøpere, da via nett.  I tillegg må vi si at vi føler oss veldig priviligerte, fordi våre gamle kunder tar seg bryet med å lete oss opp ved hjelp av Facebook og Google, og det har gitt oss mye jobb, spesielt med diverse administrative ting, men vi har faktisk signert salg under denne perioden også.  

Sett denne? Ferieboligen til Lisbeth og Jørn har vært okkupert i ett år

I en vanskelige periode har det nystartede firmaet funnet andre oppgaver rundt boligkjøp.

– Vi har blitt hentet inn som fullmektig for boligselgere, hvor vi selv ikke har gjort selve meglerjobben. På grunn av Covid-19 kunne ikke selger komme, og de gir oss da en fullmakt. Vi kvalitetssikrer hele prosessen, og hjelper også til med flere praktiske oppgaver.    

Det «nystarta» meglerfirmaet har troen på bedre tider når karantenereglene endres.

– Vi har nettopp vært gjennom en krise her i Spania, og det viset seg at vårt område, Costa Blanca nord, merket mindre til krisen enn andre områder av Spania. Vårt marked er også hele Europa. Det vil si at «eggene» er fordelt på flere kurver, da er det alltid noen som ikke er like kraftig rammet. Jeg tror vi kommer til å se at når karanteneregler endres og mobiliteten kommer igang igjen så har folk flest fremdeles Spania-drømmen intakt og folk er ikke redde for å dra til Spania. Vi hører det allerede fra våre kunder som ønsker å komme ned, sier González Almås.

– Sommeren er tradisjonelt en stille tid her hos oss, og det er det i år også. Kundegruppen nå er på grunn av karantenereglene spanjoler. Et område vi også har sett en stor økning på er «vaktmestertjenester». Vi har en fastpris for å inspisere boligen, åpne kraner, lufte, og ellers se til at alt er ok. Det er mange som benytter oss til det, nå når de ikke kan komme ned selv. Fremover er selvsagt utfordringene smittenivået, og det faktum at folk ikke kan reise. Om og når de først kommer ned hit, gjør vi visninger hvor vi tar alle smittevernhensyn. Det er klart at mye av jobben nå foregår på nett.

Her kan du gratis laste ned Vikingposten som PDF 

Lenger sør på Costa Blanca er eiendomsmegler for Rosa Mediterranean Houses i Orihuela Costa, Luís Aragón Diaz, noe mer avventende til hva høsten bringer.

– Jeg er usikker på fremtiden, og hva som skjer vil avhenge av hvordan det går med utviklingen av Covid-19, og om smitten fortsetter å øke, sier Luís Aragón Diaz.

– Nå selges det boliger til mange spanjoler som har tilbrakt lang tid med innesperring i sine leiligheter. Utlendinger som hadde tenkt å kjøpe for å tilbringe vinteren i Spania, venter  med å komme, men legger inn bud på boliger. Og mange flere utlendinger enn ventet har kjøpt bolig i løpet av sommeren. Det gjelder særlig belgiere, franskmenn og svensker. 

Fremover tror Luís Aragón Diaz, eiendomsmegler for Rosa Mediterranean Houses, det viktigste blir å berge arbeidsplasser.

– Den viktigste utfordringen er å overleve denne krisen og bevare så mange arbeidsplasser som mulig, fordi med hver tapte arbeidsplass vil nok en familie lide.