Dette kan bli et vanlig syn langs kysten

Spania vil satse på vindmøller til sjøs.

Spaniaavisen

Publisert 22. april 2009 16:57

MADRID

Regjeringen har sagt ja til å etablere vindmølleparker til sjøs. Det er laget et eget kart med anvisninger om hvor slike anlegg kan bygges. Selskaper i sektoren har allerede planer om installasjoner i Cádiz-gulften, langs kysten i Valencia og Castellón, Ebrodeltaet og langs kysten av Galicia. De første anleggene kan være på plass allerede om et par år.

Regioner der vindmøller på land ikke er mulig, som de spanske enklavene Ceuta og Melilla, har store kystlinjer som passer perfekt til denne typen kraftproduksjon. Vindmøllene til sjøs har større forutsetninger for å produsere mer kraft enn de på land, siden vinden generelt er sterkere på havet. Vindkraftanleggene er nødvendige for at Spania skal oppnå EU sitt mål om at 20 prosent av energien skal være fornybar innen 2020.

Les også: Krever endring av strømregningen

I Spania passerte vindenergi hydroelektrisk energi for første gang i første kvartal 2005. Vindturbiner er en nøkkelfaktor i de vanskelige tidene landets elektrisitetssystem opplever på grunn av tørken. Økende temperaturer gjør elektrisitetsbehovet til for eksempel airconditon, større i sommermånedene.

Les også: Monterte solcellepanel på kirkegården

Spania har flere vindmølleanlegg enn noe annet land i verden og er etter Tyskland, men foran USA når man ser hvor mye av energien som kommer fra vindkraft.