Dette huset er bare tre meter og 20 cm bredt

Huset langs La Manga-stripen ser ut som et lite slott, og er på det bredeste drøye tre meter innvendig. Her ferierer Nigel og Lorraine Lane fra Hereford i England.

Knut Åge Hansen

Publisert 9. oktober 2020 07:52

LA MANGA

Ved 11 kilometersmerket utover La Manga-stripen står et smalt slottlignende hus. Alle, både «fastboende» som nysgjerrige turister som kjører utover den 18 kilometer lange stripa, undrer seg; I all verden, kan det bo noen der?

Ja, det kan det. Der bor nemlig Lorraine og Nigel Lane fra Hereford i England. Og hvordan dette snåle og smale huset ble til er en litt spesiell historie.
– Det var i 1985 at en kamerat av meg hjemme i England snakket ivrig om at La Manga ville bli et spennende turistmål i fremtiden, forteller Nigel. Jeg var ikke interessert i å være med på noen utbyggingsprosjekter selv, men ble med til Spania av ren nysgjerrighet og for å se stedet. Den gangen gikk det bare en slags kjerrevei et stykke utover stripa.

Sett denne? Kjøpte hus for ett år siden – fikk okkupanter på kjøpet

Han fortsetter: – Ved en tilfeldighet møtte jeg en av eierne av eiendomsselskapet Grimanga, Hagen Rodenhorst, som er en kjent arkitekt, vi ble venner med han og hans spanske kompanjong. Rodenhorst, som var pensjonist nå, døde forøvrig  for noen få uker siden. Men som sagt, vårt vennskap førte oss sammen, og han tilbød oss å kjøpe to tomter her ute på stripa. Den ene tomta solgte vi, men beholdt den tomta hvor huset vårt nå står. 

Årene gikk, og ekteparet gjorde ingenting med tomta før i 2005. Huset, eller borgen, som mange kaller det, ble Rodenhorst sitt siste prosjekt som eier av Grimanga. Han tegnet og bygde huset. 

– Grunnen til at det ble så smalt var myndighetenes restriksjoner over hvor nær vannet man kunne bygge.
«Slottet» er i tre etasjer og består av kjøkken, stue og toalett i første etasje. I etasjen over er det tre soverom og ett bad, og på toppen en terrasse med en fantastisk utsikt over Middelhavet og «hele» Mar Menor. – Huset er innvendig 3,2 meter bredt. Utvendig er det 3,8 meter, forteller Nigel ivrig, og tar fram målebåndet.

Grunnen til at det ble så smalt var myndighetenes restriksjoner over hvor nær vannet man kunne bygge.

Til La Manga har ekteparet Lane kjørt fra Hereford i sin bobil. Paret har ellers pleid å feriere mye rundt i Frankrike. Men etter at huset stod ferdig i 2005, har de feriert her hvert år. Etterhvert har tidens tann tæret en del på huset, og uværet i september i fjor og januar i år førte til store lekkasjer. Nå må huset pusses opp, og så får vi se, sier Nigel. Kanskje vi selger det, alderen krever også sitt.

Det viser seg at Nigel også er en ivrig Manchester United-supporter.

– Jeg har sesongkort og ser alle de hjemmekampene jeg kan. Og dere er jo norske, som Ole Gunnar Solskjær. Jeg var på Nou Camp i 1999 og så han avgjøre mesterligafinalen. Solskjær er et ikon i United, avslutter ekteparet.