Dette er Norges mann i Madrid

43 år gamle Torgeir Larsen gikk rett fra jobben som stabssjef hos utenriksminister Jonas Gahr Støre til å bli Norges nye ambassadør i Spania. Et skikkelig rollebytte.

Spaniaavisen

Publisert 28. oktober 2010 19:07

MADRID

Selv om han på langt nær er like gammel som gjennomsnittet av Norges ambassadører, har Larsen lang erfaring fra utenrikstjenesten. I kun seks uker har Torgeir Larsen jobbet som ambassadør i Spania.

– De siste fem årene har jeg vært stabssjef for Jonas Gahr Støre. En stilling som ikke er politisk. Opprinnelig er jeg journalist. Først for NRK radio og så som samfunnsredaktør i Dagbladet. I mellom disse to jobbene tok jeg aspirantkurset i Utenriksdepartementet, og jobbet i flere år på Gaza og Vestbredden. I den tiden bodde jeg i Jerusalem. Men for fem år siden ble jeg hanket inn til jobben som stabssjef av Jonas Gahr Støre, forteller Torgeir Larsen.

Les også: Vaktskifte på konsulatet i Torrevieja

Vikingposten møtte den nyansatte ambassadøren på generalkonsulatet i Alicante nylig. Der hilste han på alle de honorærere konsulene Norge har i Portugal, Spania og Kapp Verde. I tillegg møtte han generalkonsul Eva Rygh. Og la det være sagt med en gang; Torgeir Larsen er alt annet enn den vanlige trege og høytidelige utgaven av en ambassadør. Han blogger, går aller helst uformelt kledd, liker å trene og har ennå småbarn.

– Jeg trives best uten dress på jobb, men mange av mine oppdrag krever at jeg stiller i jakke og slips. Og så har jeg startet egen blogg på ambassadens hjemmeside. Der kan hvem som helst delta i bloggen min. Bare gå inn på: http://blogg.regjeringen.no/norgeiverden/madrid/ for å se hva som foregår der, oppfordrer ambassadøren.
Det er for øvrig kun fem norske ambassadører som har egen blogg.

Les også: Norsk konsul ble hedret i Benidorm

Larsen har tatt med seg kone og to barn til Madrid. Kona er journalist og jobber i NRK. Hun vil pendle litt frem og tilbake mellom Oslo og Madrid. Barna er fem og ni år gamle og er elever ved den skandinaviske skolen i Madrid. Ambassadøren forteller at valget av land han skulle jobbe i som ambassadør, langt fra var tilfeldig.

– Spania er min gamle lidenskap. Jeg studerte spansk ved Universitetet i Bergen på slutten av 1980-tallet, og bodde en kort periode i Mexico for å lære språket bedre. Spania er et fascinerende land. Det er sammensatt både historisk og politisk. Spania er et land fullt av kontraster. Og så er det ekstra spennende med alle nordmennene som bor i landet. Vi regner med at cirka 50.000 nordmenn bor hele, eller deler av året, i Spania. Mitt aller første offisielle besøk i landet blir i Galicia om et par uker. Der skal konsul Henry Guyatt i La Coruña bistå meg. I dette området er det store fiskeflåter, og konsulen kjenner dette miljøet godt, sier Larsen.

Se bildeserier fra en rekke steder i Spania

Faktisk er Costa Blanca et av områdene i Spania han har minst fokus på. Dette er fordi UD har åpnet eget generalkonsulat i Alicante. Men ambassadøren kommer nok innom noen ganger likevel. Han har mål om å besøke en ny region i Spania hver eneste måned.

– Hva gjør så ambassadøren når han ikke er på jobb for Norge?
– Da er jeg sammen med familien, og bruker mye tid med dem. I tillegg prøver jeg å få tid til å trene daglig. Jeg har allerede vært noen runder i Madrid på rulleskiene mine. Ikke mange i Madrid bruker rulleski! Ellers har vi vært på fotballkamp. Jeg og sønnen min på ni år så Atletico Madrid spille på sin hjemme bane. Men vi har ennå til gode å se Barcelona og Real Madrid. Aller helst skulle vi sett dem møte hverandre på Santiago Bernabeu, sier Torgeir Larsen.

– Jeg har nok besøkt nord og nordvest delene av Spania mest. Men en av de tingene jeg har øverst på min liste er å oppleve påskefeiringen i Sevilla, forteller ambassadør Larsen.