Dette er Nakstads råd til de som planlegger å reise til Spania

- Utviklingen går riktig vei.

COSTA BLANCA

I et intervju med VGTV fastslår assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, at smitteutviklingen går riktig vei i det meste av Europa. Så hva er hans råd til nordmenn som ønsker å dra på ferie til Spania?

- Jeg vil si at det er viktig at man setter seg inn i situasjonen i det landet man planlegger å reise til, så bør man lese UDs reiseråd. De gjelder frem til 1. juli og fraråder egentlig alle reiser til utlandet. Så er det jo sånn at utviklingen går riktig vei i det meste av Europa også. Her vil man på FHIs hjemmesider se et oppdatert kart over Europa hvordan smittesituasjonen faktisk er og hvordan den utvikler seg.

Nakstad sier at stikkordet her er usikkerhet. 

- Ingen av oss vet hvordan det blir om en måned, og ingen av oss vet om det fortsatt vil være behov for karantene eller om det blir så lite smitte i et land at det ikke blir innreisekarantene dit og kanskje blir det heller ikke innreise karantene tilbake til Norge. Så er det med vaksinepass som kommer i Europa i løpet av fire uker. Da blir det viktig å kunne se om det fungerer i flest mulig land. 

- Som smittevernekspert, hva er din personlige vurdering?

- Jeg tror det kommer an på når man planlegger å reise. Jo senere på sommeren man reiser, jo større er sannsynligheten for  at det ikke blir nødvendig med karantene av noe slag. For de fleste i Norge så er det jo sånn at man setter mange "andredose-vaksiner" fra 1. august. Det betyr at hvis reglene i Europa går ut i fra at du slipper karantene bare etter to doser, så er det jo mange som ikke vil kunne benytte den muligheten.
Det eneste jeg kan si er at jo lenger utpå sommeren, jo flere vil være vaksinert og det vil være gunstig når det gjelder reiseaktivitet, sier Nakstad til VG.

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.