Dette er de beste utemøblene i Spania

Brennende het sol utfordrer våre inngrodde tenkemåter om utemøbler her i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 29. mai 2010 07:49

TORREVIEJA

Vi må ta andre forholdsregler her enn i Skandinavia. Møbelmannen Michael Rasch Hansen gir deg råd. Han har solgt møbler over hele verden og vet derfor bedre enn de fleste hva klimaet har å si for valg av møbler – særlig utendørs.

Vikingposten BOLIG stakk innom Danish Design i Torrevieja for en hagemøbelprat. Her følger hans vurderinger av de mest vanlige materialene:

♦♦ Tremøbler
Fra Skandinavia er mange av oss vant med teak-møbler utendørs. Det er et hardt tre som holder seg godt uten for mye vedlikehold. År etter år.

– Man kan godt ha teak-møbler her i Spania også, men det krever vedlikehold et par ganger i året hvis man vil beholde treverket vakkert. Solen er meget sterkt om sommeren, og det er best hvis man kan oppbevare tremøblene under tak og i skyggen. Behandlingen går ut på å påføre trerens for deretter å mette treverket med olje. Etter en slik behandling får treverket igjen sin vakre fargetone. 

Nå er det nye prospekter på plass i vår boligseksjon

♦♦ Plastmøbler uten behandling
Man får kjøpt mye billig i plast. fra vanlige sittestoler til strandstoler, bord og annet.

– Problemet med plast er at det blir ødelagt av solen etter en sesong. Dessuten er de billige møblene ikke sikret på noe vis. Jeg har selv vært med i selskaper der folk rett og slett har sittet i stykker stolen sin. Det er både farlig og unødvendig. Å kjøpe nye sittegrupper til terrassen hvert år faller dyrt i lengden, selv om det ikke koster så mye hver gang. Her er det i hvert fall en absolutt nødvendighet å ta inn stoler og bord hver dag i sommersesongen. Har man plass til det, undrer Michael.

♦♦ Stål og betong
– Møbler i disse materialene gir et moderne uttrykk, men heller ikke dette er vedlikeholdsfritt. Betongmøbler er dessuten veldig tunge, og betongen er porøs. Dermed kan flekker være vanskelig å få vekk fra betongoverflater. Rustfritt stål framstår heller ikke som spesielt rustfritt ute ved kysten. Jeg har sett bordbein på både innendørs- og utendørsmøbler ruste i løpet av meget kort tid. Denne trendy stilen er ikke god å vedlikeholde over tid, mener Micahel Rasch Hansen.

Har du tips eller ønsker å komme i kontakt med Vikingposten BOLIG? Ta kontakt her. 

♦♦ Rotting
– I Skandinavia kan rottingmøbler fungere godt utendørs. Det gjør de ikke her i Spania. Det kan til nød gå an innendørs, der solen ikke får altfor godt tak. Skal de stå ute, må de tilføres vann en gang i uken når solen er på det sterkeste. Hvis ikke sprekker rottingen.

Les også: Boligsalget i Spania øker igjen

♦♦ Smijern
– Det samme gjelder her som det jeg fortalte om tre. Smijern ruster og trenger vedlikehold for å holde seg vakkert. Det kan være passe fint inn i de rette miljøer, men husk at smijern er tungt! Det er ikke enkelt å flytte på større ting for en person alene.

♦♦ UV-behandlet plast
Det er ikke tvil om hva Michael Rasch Hansen vil anbefale, og vi har gjemt rosinen i pølsen til slutt.

– UV-behandlet plast er suverent. Det er totalt vedlikeholdsfritt og holder seg like pent i all slags vær gjennom en årrekke. Fargene falmer ikke og plasten sprekker ikke. Det er ikke lett å få tak i slike møbler her i Spania foreløpig. De eneste stedene utenom hos oss som selger dette er i Barcelona, Madrid og Málaga. Etter det jeg har klart å oppspore. Møblene skal bare spyles av og til for å få vekk støv og skitt. Det er ingen hemmelighet at dette er dyrere møbler enn noe annet vi har snakket om. Men når man tar holdbarheten i betraktning vil kanskje regnestykket til syvende og sist bli positivt. Disse møblene kan man ha i kanskje 20 år eller mer.

Les også: Bygger topp moderne økohus i Spania

– Hvordan vet man at møblene er UV-behandlet?
 – Det vil stå etiketter på møblene. De som selger dette er interessert i å merke dem. Det betyr rett og slett at de som ikke har dette merket ikke er UV-behandlet.

De fleste er avhengig av puter og andre tekstiler i tilknytning til hagemøblene sine. På samme måte som med UV-behandlet plast, finnes også et stoff som er UV-behandlet og vannavstøtende.
– Dralon er et slikt stoff. Putene som plasseres i våre UV-behandlede plastmøbler er laget i dette stoffet. De falmer ikke og kan vaskes ved behov. De holder i årevis, sier Michael Rasch Hansen med overbevisning.