Foto: Canary Islands Tourism
HELSE OG FORBRUKER

Dette er de beste hånd­verkskuppene i sommer

Her finner du unikt håndverk basert på svært gamle tradisjoner.


KANARIØYENE

Fra avansert palmebladfletting til rustikk keramikk. Her er en guide til de beste kuppene, og hvor du finner dem.

Kanariøyene har dypt forankrede håndverkstradisjoner som speiler øygruppas kulturhistoriske arv. På ferien i sommer bør du ta deg en tur utenfor allfarvei for å finne de virkelige skattene, for kvalitetssouvenirer er bærekraft i praksis.

Tekstilhåndverk, trearbeid, palmebladfletting, silkeveving, keramikk og smiing er alle håndverksformer som er karakteristiske for Kanariøyene. Man bruker fortsatt mange av de samme teknikkene som ble brukt av urbefolkningen, Guanchene. De levde i stammesamfunn og hadde en velutviklet håndverkskultur, og kunnskapen etter dem er nedarvet gjennom generasjoner. Takket være øygruppens sterke tradisjoner og kultur, legges det stor omsorg i hvert eneste håndverk.

Nedenfor er en guide til noen steder der du kan gjøre et kupp på kanarisk håndverk, og forslag til hvilke gjenstander som bør bli med hjem i kofferten:

Keramikk på La Gomera:
I byen El Cercado på La Gomera finner du verksteder der vakre keramikkgjenstander skapes etter tradisjonelle metoder uten dreieskive. Det var slik Guanchene fremstilte keramikk, og de lot gjenstandene tørke utendørs i solen. Leiren som brukes utvinnes fra øyas raviner, og blandes med sand og jernoksid. Dette gir gjenstandene en karakteristisk rødfarge. I byen finnes også et museum, Centro de Interpretación, hvor man kan lære mer om håndverket og dets historie.

Foto: Canary Islands Tourism

Palmebladfletting på La Palma:
I Breña Alta på La Palma vokser frodige palmer, noe som har gjort kommunen til et senter for palmebladhåndverk opp gjennom tidene. Palmebladene brukes for å skape alt fra vakre hatter og vesker til praktiske kurver. Som en ekstra lokal touch, tilsettes også andre materialer som rughalm og kvister fra bjørnebærbusker.

Kniver på Gran Canaria:
Besøk Guía på Gran Canaria for å slå kloa i et ekte, tradisjonelt kanarisk håndverk. Kanariske kniver har sitt eget unike design, der håndtaket er laget av ben eller horn. Materialet bearbeides til runde ringer med ulik diameter, som deretter settes sammen for å gi håndtaket en vakker, oval fasong.

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.