Dette blir dyrere i Spania i 2014

Vi har sett nærmere på hvordan lommeboken din blir rammet.

Spaniaavisen

Publisert 30. desember 2013 16:20

MADRID

I desember vedtok regjeringen en ny lov som vil tre i kraft på nyåret, og det gjenstår å se hva dette betyr for prisene.

Regjeringen skal også utarbeide nye retningslinjer for strømprisen. Og for første gang blir ikke pensjonene automatisk regulert. Nå skal pensjonene fastsettes etter inntekter og utgifter i pensjonssystemet. Men noe endrer seg aldri, januar kommer med prisøkning på basisvarer.

Som det ble kjent tidligere i julen stiger strømprisen med 2,3 prosent fra januar. I april har man muligens et nytt system for beregning av strømprisene. Og mange venter nok spent på om dette betyr dyrere eller rimligere strøm enn i dag.

Ikke la leiebilregningen bli dyrere enn den trenger – sjekk tilbudet her. Prisgaranti og gratis norsk servicetelefon

Transport blir dyrere. Renfe vil øke billetprisene med 1,9 prosent på nærtrafikk og tre prosent på andre tog.

AENA kommer til øke flyplassavgiftene med 2,5 prosent fra 1. mars, og det er det passasjerene som må betale.

Om det blir litt dyrere med tog og fly, slipper heller ikke bilistene unna. På statlige bomveier øker avgiften med 1,85 prosent. Men denne økningen gjelder ikke bomveier eid av autonome regioner. For eksempel har Galicia varslet at de fryser prisene.

Et annet eksempel på priser som varierer er vann. Det er tildels store forskjeller på prisen etter hvor i landet man bor. I Barcelona er det varslet en økning på 5,6 prosent, mens Madrid vil senke avgiften med 0,1 prosent.

Les også: Høy eurokurs gjør at nordmenn avventer ferieboligkjøp

Det kan også komme andre ubehagelige overraskelser. I Spania er momsen differensiert, og man betaler kun ti prosent på briller, kontaktlinser, høreapparat og andre hjelpemidler. Dette har EU- domstolen reagert på, og man må antakelig øke momsen til 21 prosent.

Også finansielle operasjoner som kjøp og salg av aksjer må man antakelig betale full moms på. Dette har tidligere vært momsfritt i Spania.

Telefonica har annonsert at månedsprisen på 14,38 euro ikke økes i januar.

Disse økningene står i skarp kontrast til regjeringens vedtak om frysing av lønna til funksjonærer i 2014. Også minstelønnen har regjeringen frosset på 645,30 euro i måneden.

Pensjonene stiger med kun 0,25 prosent, og fagforeningene har godtatt en lønnsøkning på kun 0,6 prosent dersom BNP ikke stiger med mer enn én prosent.